Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02 19:13 - Какво ще промени ChatGPT: Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
Автор: penata555 Категория: Технологии   
Прочетен: 71 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.02 19:13


  Какво ще промени ChatGPT: Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace

https://www.economy.bg/innovations/view/53707/Kakvo-shte-promeni-ChatGPT-Ivan-Angelinin---Tehnicheski-Direktor-na-Cosmos-Thrace

Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Иван Ангелинин 27 януари 2023, 13:32a+ a- a  

image Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace. Снимка: Личен архив

С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

Вижте какво коментира Иван Ангелинин - Технически Директор на българската софтуерна компания Cosmos Thrace. Cosmos Thrace е специализирана в разработването на софтуер в областта на машинното и дълбоко обучение и невронни мрежи и проектиране и внедряване на решения. 

Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
Основната промяна ще настъпи в задачите, които не изискват особено високо ниво на креативност и задълбочено разбиране. ChatGPT и подобните системи са обучени с огромно количество данни и може да се каже, че съдържат в себе си обобщение на голяма част от човешкото знание. Това им позволява да се справят отлично със сравнително общи задания и да генерират отговори, неразличими от човешките. Приложението им в сфери, които не изискват задълбочено разбиране на дадена материя, е неизбежно, защото използването на такива системи е икономически по-изгодно.

Но дори и за по-сложни задачи, изкуственият интелект ще бъде от помощ. Процесите могат да бъдат оптимизирани по няколко начина. Например човек може да използва ChatGPT да генерира текст, служещ за основа, която да се редактира или върху която допълнително да се надгради. Има и ситуации, в които може да се генерират няколко различни версии по дадена задача и от нас да се изисква само да подберем най-подходящата. Постепенно ще разберем кои са силните и слабите страни на този тип инструменти и как най-продуктивно да ги включим ежедневните си задачи.

Като цяло нашето мнение е, че и хората, и бизнесът трябва да разглеждат подобни системи като инструмент, който да улесни и подобри работата им, а не като нещо, което може самостоятелно и без наблюдение да решава сложни проблеми.

Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
Както виждаме, ChatGPT може доста успешно да генерира код, но и тук говорим за сравнително тривиални задачи. В повечето софтуерни продукти има немалко количество код, който е еднотипен, повторяем и лесен за валидиране. Дори и преди създаването на ChatGPT на пазара имаше инструменти, които автоматизират или много улесняват писането на тази част от софтуера. Предимството на ChatGPT е, че може да се справи с разнообразни задачи и да решава малко по-сложни проблеми и точно от такъв тип ще бъдат инструментите, улесняващи програмистите в бъдеще.

Както и в общия случай, така и при програмистите ChatGPT може да оптимизира процеса, като изисква от човека да контролира и надгражда написаното. Ако бъде използван правилно, инструмент като ChatGPТ може да освободи от ценното време на специалистите, като им позволи да се концентрират върху по-сложните и интересни за решаване проблеми.

Едно от доказателствата, че ChatGPT е далеч от заместване на програмисти, е фактът, че сайтът StackOverflow забрани отговори от системата понеже много от тях изглеждат правдоподобно, но се оказват неправилни.

Вижте профила и актуалните позиции за работа на на Cosmos Thrace LTD в JOBS.bg
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 1795382
Постинги: 7570
Коментари: 277
Гласове: 982
Календар
«  Април, 2023  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930