Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2020 15:32 - Мария Габриел и Комитетът на регионите стартират иновационен план за регионите
Автор: penata555 Категория: Технологии   
Прочетен: 21 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.12.2020 15:32


Мария Габриел и Комитетът на регионите стартират иновационен план за регионите

https://www.economy.bg/innovations/view/42930/Mariya-Gabriel-i-Komitetyt-na-regionite-startirat-inovacionen-plan-za-regionite

Чрез 26 инициативи трябва да се да подобри иновативния капацитет на регионите, градовете и по-малките населени места

26 ноември 2020, 11:25 
image Мария Габриел и председателят на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас

Българският еврокомисар Мария Габриел и председателят на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас обявиха разработения съвместен план за действие за следващите две години в областта на науката, иновациите, образованието и културата. Той изразява политическа воля чрез обединени действия на европейско, регионално и местно равнище да се постигне по-голям напредък в тези области за дълготрайно възстановяване от кризата и устойчив екологичен и цифров преход.

„Реализирането на полезни взаимодействия между образованието, науката, иновациите и културата е ключов фактор в създаването на интегрирано „Европейско пространство на знанието. Съвместният план за действие с Комитета на регионите, заедно с разширената платформа за обмен на знания (Knowledge Exchange Platform, KEP 2.0), са основни градивни елементи на европейската стратегия на знанието. Нейното изграждане няма да бъде възможно без тясното сътрудничество с ключовите участници на регионално и местно равнище – регионите и градовете,“ заяви българския еврокомисар.

Амбициозният план за действие, който е резултат от усърдната работа на екипите от Европейската комисия под ръководството на българския еврокомисар и на Комитета на регионите, обхваща 26 ключови действия, обединени в четири приоритетни области. Те са насочени към подобряване на административния и иновационния капацитет на регионите, като инициативите „Платформа за обмен на знанието“, „Науката среща регионите“, платформата за интелигентна специализация. Тясното сътрудничество с регионалните и местни власти ще допринесе за изграждане на Европейското образователно пространство, Европейското научноизследователско пространство, за изпълнението на европейските мисии в рамките на програма „Хоризонт Европа“.

За тази цел ще бъдат разгърнати инициативи като създаване на иновационни центрове (ERA Hubs) в регионите, Форума към Европейския иновационен съвет, коалицията „Образование за климат“, Eвропейските университетски алианси, Connectivity4Schools (по-добра цифрова свързаност) и редица други, чрез обществени консултации и широкото участие на европейските граждани.

„Целта ни е чрез 26 конкретни инициативи в сътрудничество с регионалните и местни власти и с европейските граждани да подобрим иновативния капацитет на регионите, градовете и по-малките населени места. Те ще допринесат за повишаване качеството на процеса на образование и обучение, развитието на уменията и компетентностите на гражданите, отговарящи на новите реалности свързани с цифровата трансформация. Никой няма да бъде изоставен зад борда – заедно с регионите можем много да допринесем за това“, отбеляза Мария Габриел.

Съвместният план за действие предвижда и процес на мониторинг, който ще има за цел да идентифицира до каква степен включените мерки продължават да бъдат актуални. Регулярно ще се оценява ефективността и въздействието от изпълнението им. Той представлява гъвкава и отворена система, която ще позволява да бъдат предприемани навременни действия за актуализация и постигане на максимално въздействие.

„Планът за действие и Платформата за обмен на знания са инвестиция. Чрез съвместни усилия ще работим за създаване на синергии в областта на образованието, науката и културата в подкрепа на местните общности. Те ще допринесат за предоставяне на актуалните данни и знания за подобряване на изпълнението в областта на иновациите, решаване на важните обществени предизвикателства и за подкрепа на Европа на талантите по пътя към цифровата трансформация“, коментира още българският еврокомисар.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 516912
Постинги: 3943
Коментари: 208
Гласове: 641
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031