Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2020 09:48 - ЕС иска да регулира онлайн платформите и от трети страни
Автор: penata555 Категория: Технологии   
Прочетен: 40 Коментари: 0 Гласове:
1ЕС иска да регулира онлайн платформите и от трети страни

https://www.economy.bg/innovations/view/42210/ES-iska-da-regulira-onlajn-platformite-i-ot-treti-strani

Ако нещо е незаконно офлайн, то трябва да бъде незаконно и онлайн, настояват евродепутатите
21 октомври 2020, 10:59a+ a- a  
image

Европейският парламент призовава за нови правила относно цифровите услуги, включително за онлайн платформи и пазари, както и за обвързващ механизъм за справяне с незаконното съдържание онлайн. Евродепутатите одобриха два отделни доклада за законодателна инициатива, с които отправят призив към Комисията да коригира пропуските във връзка с онлайн средата в Законодателния акт за цифровите услуги, който ще бъде представен през декември.

Последните 20 години бяха белязани от съществени изменения на света онлайн. Появиха се нови компании, нови технологии, нови начини на работа, пазаруване, запазване на място за престой или поръчване на храна и транспорт. Директивата за електронната търговия, която е в основата на единния цифров пазар в ЕС, е приета през 2000, когато платформи като Amazon, Google и Booking.com прохождаха, а Facebook, Airbnb и Instagram дори не съществуваха. Европейското законодателство има да догонва развитието на онлайн технологиите и затова ЕС разработва нова правна рамка, наречена законодателен акт за цифровите услуги. Целта е да се зададат нови изисквания към участниците на онлайн пазара, за да се гарантира по-добра и по-безопасна цифрова среда за потребителите и компаниите в ЕС.

Една пета от компаниите в ЕС предлагат своите стоки или услуги онлайн. И този дял се увеличава всяка година. Парламентът предлага промени за по-добра защита на живота ни онлайн.

- Евродепутатите искат в обхвата на законодателството да бъдат както европейските компании, така и външни компании, продаващи стоки и услуги на европейски потребители. Освен това актът трябва да обхваща не само онлайн платформите, а всички цифрови услуги.

- Потребителите трябва да са в безопасност при пазаруването онлайн точно така, както и при пазаруването в традиционен магазин. Това, което е незаконно за продажба на търговската улица, трябва да бъде незаконно и онлайн.

- Платформите трябва да засилят мерките срещу търговци, предлагащи фалшиви или опасни продукти.

- Платформите трябва да разработят мерки за опознаване на бизнес клиентите си, за да проверяват и да спират съмнителни компании, продаващи опасни продукти или разпространяващи дезинформация.

- Персонализираното рекламиране трябва да бъде регулирано по-добре.

- Законодателството трябва да улеснява навлизането на пазара на нови компании и да пречи на големите платформи да ограничават достъпа.

По-строги правила за справяне с незаконното съдържание онлайн
Всички доставчици на цифрови услуги, установени в трети държави, трябва да спазват правилата на Законодателния акт за цифровите услуги, когато услугите им са насочени към ползватели или потребители в ЕС, заявяват евродепутатите.

Трябва да бъде създаден задължителен механизъм за „уведомяване и предприемане на действия“, така че потребителите да могат да известяват онлайн посредниците за потенциално незаконно онлайн съдържание или дейности. Това ще позволи на онлайн посредниците да реагират бързо и да бъдат по-прозрачни в действията си спрямо потенциално незаконно съдържание.

Потребителите от своя страна трябва да имат възможност да търсят обезщетение чрез национален орган за уреждане на спорове.

Парламентът призовава за ясно разграничение между „незаконно съдържание“ и „вредно съдържание“ (режимът на правна отговорност трябва да се прилага за „незаконното съдържание“ само съгласно определеното в ЕС или в националното законодателство).

Платформите не трябва да използват филтри при качване на материали или каквато и да било форма на предварителен контрол за вредно или незаконно съдържание. Според евродепутатите окончателното решение за това дали съдържанието е законно или не трябва да се взема от независим съд, а не от частни субекти.

Вредното съдържание, езикът на омразата и дезинформацията следва да се регулират чрез по-строги задължения за прозрачност. Освен това трябва да се подобри медийната и цифровата грамотност на гражданите по отношение на разпространението на подобно съдържание.

По-безопасен интернет за потребителите
Според Парламента принципът „това, което е незаконно офлайн, е незаконно и онлайн“, както и защитата и безопасността на потребителите и ползвателите, трябва да стане ръководен принцип и за Законодателния акт за цифровите услуги.

Платформите и онлайн посредническите услуги ще трябва да станат по-добри в откриването и заличаването на фалшиви твърдения и в борбата с търговците измамници – например тези, които продават фалшиво медицинско оборудване или опасни продукти онлайн, както се случи по време на кризата с COVID-19.

Евродепутатите също така призовават за въвеждане на принципа „Познавай своя бизнес клиент“. Според тях е необходимо платформите да проверяват и спират фирмите измамници, които използват техните услуги за продажбата на незаконни и опасни продукти и съдържание.

Необходими са също така мерки за предотвратяване (а не само за коригиране) на неефективността на пазара, произтичаща от големите платформи, за да може пазарите да са отворени за нови участници, включително за малки, средни и нововъзникващи предприятия. 

Потребители, които са по-независими от алгоритмите
Евродепутатите искат потребителите да имат по-голям контрол върху съдържанието, което виждат онлайн, включително възможността да се откажат изцяло от препоръчаното съдържание и да бъдат по-независими от алгоритмите.

Таргетираните реклами трябва да бъдат регулирани по-строго в полза на по-малко натрапчиви, контекстуални реклами, които изискват по-малко данни и не зависят от предишно взаимодействие със съдържание от страна на потребителя. Евродепутатите също приканват Комисията да направи оценка на възможностите за регулиране на таргетираните реклами, включително постепенно премахване, водещо до забрана.

Предстоящият Законодателен акт за цифровите услуги следва също така да даде право за анонимно използване на цифровите услуги, когато това е възможно. Накрая, за да се гарантира спазването на новите правила, Европейската комисия трябва да оцени възможностите за създаване на европейски орган, който да наблюдава прилагането на правилата и да налага глоби.

Основните права онлайн
Третата, незаконодателна резолюция на комисията по граждански свободи, която беше одобрена с 566 гласа „за“, 45 гласа „против“ и 80 гласа „въздържал се“, е по въпросите на основните права. Тя призовава премахването на съдържание да се прави по „добросъвестен, пропорционален и недискриминационен начин“, за да се гарантира свободата на словото и на информацията, както и неприкосновеността на личния живот и защитата на данните. Членовете на ЕП посочват също, че микротаргетирането, основано на уязвимостта на хората, е проблематично, както и разпространението на изказвания, подбуждащи към омраза и дезинформацията. Те призовават и за повече прозрачност относно политиките за приходите на онлайн платформите.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 511632
Постинги: 3922
Коментари: 205
Гласове: 637
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728