Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2019 21:33 - Красимира Чемишанска: Има сериозен интерес към науката сред младите
Автор: penata555 Категория: Технологии   
Прочетен: 70 Коментари: 0 Гласове:
1 Красимира Чемишанска: Има сериозен интерес към науката сред младите

https://www.economy.bg/innovations/view/37079/Krasimira-Chemishanska-Ima-seriozen-interes-kym-naukata-sred-mladite
Д-р Чемишанска разказва повече за стипендиантската програма на Amgen, която е отворена и за български студенти 27 ноември 2019, 14:18a+ a- a  
image

Д-р Красимира Чемишанска е изпълнителен директор на Amgen за България. Завършила е медицина в МУ София. Има магистърска степен по бизнес администрация, General Management на City University of Seattle и International Business School. Започва кариерата си в областта на клиничната имунология, след което добива повече от 20 години опит в мултинационални фармацевтични компании. 

Председател е на Управителния съвет на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). От 2015 г. до началото на 2019 г. е президент на AmCham. Почетен член е на Съвета на европейската бизнес общност и е носител на Certificate of Appreciation на правителството на САЩ.

Д-р Чемишанска разказва пред Economy.bg повече за стипендиантската програма на Amgen, която е отворена и за български студенти.

Стипендиантската програма е отворена за български студенти за 6-а поредна година. Каква е равносметката до момента?
У нас вече шестима български студенти успяха да се преборят с кандидати от цял свят и придобиха ценен опит от световноизвестни учени и преподаватели в областта на биотехнологиите. Това е показател за изключителното академично представяне, но е и индикатор за сериозен интерес към науката сред младите, което много ни радва. В световен мащаб програмата е достъпна през последните 13 години. За този период повече от 4000 студенти от 750 университета в 73 държави вече са преминали през нея. 

За кого е подходяща тази програма?
Програмата е подходяща за студенти по медицина, фармация и природни науки с интерес да придобият практически опит в изследователската работа. Областите с потенциален фокус включват дисциплини, свързани с откриването, разработването, производството и доставката на биологични терапии, както и цялостно върху биомедицината и биотехнологиите.

Свързани новини Стажантска програма в Европа стартира прием за български студенти

Докога може да се кандидатства?
Приемът на документи вече стартира на 01.11.2019 г. и ще продължи да бъде отворен до 03.02.2020 г. Важно е да се подчертае, че всеки от университетите-домакини в Европа има собствена процедура за кандидатстване, достъпна на сайта на програмата. Понастоящем европейските университети, които домакинстват, са University of Cambridge, Великобритания; Karolinska Institutet, Швеция; Ludwig-Maximilians-Universitдt Mьnchen, Германия; ETH Zurih, Швейцария и Institut Pasteur, Франция.

Колко младежи очаквате да кандидатстват тази година?
В световен мащаб всяка година кандидатстват около 5 000 студенти от над 1000 университета. Те се борят за място в 24 от водещите образователни институции в Европа, САЩ, Канада, Азия и Австралия. Важно е да подчертая, че програмата за българските студенти е отворена не само в Европа, но също и в Азия с четири домакинстващи институции. 

Кои са критериите, на които трябва да отговарят кандидатите?
Кандидатстващите за програмата „Стипендианти на Амджен – Европа” трябва да са студенти, които учат в колежи или университети в Европа, и студенти, които не са завършили своята бакалавърска или първа образователна степен (или нейния еквивалент) преди участието си в тази програма. Освен това е необходимо да имат отлично академично представяне и интерес за обучение в докторска степен. Предишен изследователски опит не се изисква.

В описанието на програмата пише, че студентите работят на пълен работен ден по независими изследователски проекти под наблюдението на учени-изследователи. Това означава ли, че студентите получават заплащане по време на обучението си?
Финансовата подкрепа е важен компонент на програмата. В зависимост от университета-домакин тя варира, но в общия случай покрива разходи за транспортиране, настаняване и дневни. Условията на всяка учебна институция са достъпни на уебсайта на програмата, съветвам кандидатите да се запознаят с тях. 

Какво дава на младите хора един такъв курс на обучение в чужбина?
Програмата дава на студентите уникалната възможност да придобият опити и развият работни взаимоотношения с преподаватели и изследователски екипи на световно ниво и да срещнат други студенти със сходни интереси. По време на престоя си ще се докоснат до истинската работа в лаборатория, ще провеждат научни изследвания, ще анализират данни и ще придобият умения да презентират резултатите си добре, което е изключително важно. 

Какви ресурси влага в този проект фондацията?
Стипендиантската програма е възможна благодарение на 16-годишен ангажимент в размер на 74 млн. долара от страна на Фондация „Амджен“. Фондацията цели да насърчава високи постижения в областта на научното образование, за да вдъхнови следващото поколение новатори.

Какво бихте посъветвали младите хора, на които им предстои интервю за програмата?
Стремежът към познанието помага да израстваш, да приемаш нови предизвикателства и винаги да бъдеш на гребена на вълната. Призовавам родните студенти, които искат да се докоснат до магията на световната наука, да се възползват от възможностите, които програмата предоставя, и да кандидатстват. 

Защо корпоративната социална отговорност е важна за компанията?
Като компания, посветена на това да служи на пациентите, ние в „Амджен“ не само вярваме, но и ежедневно доказваме, че чрез наука се творят чудеса и се променят човешки животи. Фондация „Амджен“ поставя силен акцент именно върху укрепването на научното образование и се ангажира да инвестира в смислени, основани на факти инициативи, които носят промяна на местно, национално и международно ниво. До момента фондацията е допринесла с близо 150 милиона долара за усъвършенстване на научното образование в световен мащаб.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 512519
Постинги: 3922
Коментари: 205
Гласове: 637
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728