Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2020 13:05 - Европа се бори за живота си, предупреди Урсула фон дер Лайен
Автор: penata555 Категория: Новини   
Прочетен: 86 Коментари: 0 Гласове:
3  Европа се бори за живота си, предупреди Урсула фон дер Лайен

https://news.bg/world/evropa-se-bori-za-zhivota-si-predupredi-ursula-fon-der-layen.html

Автор:news.bg

26.03.2020 13:49:46

 image

Източник: ЕПА

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  14 11

В този момент наш върховен дълг и приоритет е да спасим живота и прехраната на европейците.

Това призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на дебат в Европейския парламент за европейските координирани действия в отговор на епидемичния взрив от коронавируса.

Решенията, които вземаме днес, ще бъдат помнени дълго време. И те ще оставят отпечатък върху фундамента на нашия Европейски съюз, предупреди тя.

В относително празния парламент Фон дер Лайен обяви, че светът се е променил от последната им среща и че COVID-19 е преломна точка за Общността.

Европа е задължена на всички вас...Приятели, историята ни гледа, подчерта германският политик. 

Това е Европа, за която хората трябва да си спомнят на следващия ден. Европа, която работи с ускорено темпо, когато общото чувство е, че светът сякаш е спрял. Европа, която се отзовава, когато нейните граждани и държави членки се нуждаят най-много от нея. Европа, която поставя над всичко съпричастието и съчувствието...Европа, която в трудни времена е едновременно крепка и безкористна. Това е Европа, която искам, продължи тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че сега нещата се подобряват и страните членки започват да си помагат взаимно.

Тя обяви, че създават първия по рода си европейски резерв от медицинско оборудване като апарати за изкуствена белодробна вентилация, маски и лабораторни консумативи. Комисията ще финансира 90 % от този резерв чрез RescEU.

Затова предприехме мащабни действия за гарантиране на ключовите доставки на оборудване, например маски и предпазно облекло, като въведохме изискване за разрешение за износ за тях. Затова стартирахме няколко съвместни процедури за поръчки с държавите членки за комплекти за медицински изследвания, апарати за изкуствена белодробна вентилация и предпазно оборудване. Присъединиха се 25 държави членки, отбеляза тя.

От вторник знаем, че производителите могат да предоставят търсените от тях маски, ръкавици, очила и предпазни шлемове. Идните седмици следва да започнат първите доставки, добави Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия каза, че е сформиран европейски екип от научни експерти, който ще помага при вземането на координирани мерки.

Успешен европейски отговор може да бъде координиран единствено, ако общият ни пазар и нашите граници функционират така, както трябва. Криза, която не признава граници, не може да бъде разрешена, като поставяме бариери между нас. Това беше обаче първият рефлекс на много европейски държави. Това е напълно лишено от смисъл. Също така противоречи из основи на нашия европейски дух. Причината е, че нито една отделна държава членка не може да посрещне сама собствените си нужди от медицински материали и медицинско оборудване. Нито една, предупреди председателят на ЕК.

Според нея няма никакъв смисъл някои държави да решават едностранно да спрат износа за други държави във вътрешния пазар. Тя припомни призива си за приоритетни "зелени ленти за преминаване", предназначени за най-съществения товарен транспорт. Те ще гарантират, че пресичането на границата не отнема повече от 15 минути. 

Германският политик съобщи за инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса с цел насочването на 37 милиарда евро, които да смекчат въздействието на кризата, за да бъдат спасени човешки живот, работни места и стопански дружества. 

Ние сме на кръстопът: ще ни раздели ли този вирус окончателно на бедни и богати? На заможни и на сиромаси? Или ще продължим да бъдем един силен Континент, един вземан на сериозно актьор на световната сцена? Можем ли да излезем от това положение даже по-силни и в по-добро състояние? Могат ли нашите общества, изправени пред кризата, да станат по-сплотени, може ли да нарасне респектът към нашите демокрации, попита тя.
Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 513784
Постинги: 3929
Коментари: 208
Гласове: 639
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728