Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2020 18:01 - АИКБ иска частично вето върху закона за извънредното положение
Автор: penata555 Категория: Новини   
Прочетен: 79 Коментари: 0 Гласове:
1  АИКБ иска частично вето върху закона за извънредното положение

https://news.bg/economics/aikb-iska-chastichno-veto-varhu-zakona-za-izvanrednoto-polozhenie.html

Автор:news.bg

22.03.2020 10:37:24

image

Източник: АИКБ

архив

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  2 9

Асоциацията на индустриалния капитал в България се обръща към президента Румен Радев и го призовават да наложи частично вето вето върху текста на § 12а. от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който да отпадне от приетия на 20 март 2020 г. от Народното събрание.

Той гласи: "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение. За нарушение на разпоредбата на "виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота" за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 000 до 100 000 лв."

От АИКБ подчертават, че подкрепят мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса у нас, но призовават българските институции да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Като подкрепя необходимостта от незабавни действия с оглед осигуряването на безопасността на българските граждани, АИКБ апелира към пропорционални мерки за подкрепа на бизнеса.

Нарушаването на нормалната стопанска дейност, на производствени процеси и на оказване на услуги, дори и за кратък период от време, застрашава сериозно икономиката на страната ни и може да доведе до трайна загуба на пазарни дялове, рефлектиращи в дългосрочна загуба на икономически растеж, категорични са от АИКБ.

Те припомнят, че това е било отчетено и от Европейската комисия, която именно по тази причина е разрешила неспазване на правилата за държавни помощи при изработването на мерки за подкрепа на икономиката.

АИКБ подкрепя приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и изразява увереност в необходимостта от спешни действия.

От Асоциацията обаче изразяват безпокойството си по отношение на този параграф 12а от закона, тъй като според тях това на практика представлява връщане от пазарна към централизирана икономика. Те подчертават, че фиксирането на ценови равнища е грешен инструмент за ограничаване на опасността от спекула и ще доведе не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, черна борса, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни.

Единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени, изтъкват от АИКБ.

Те отбелязват, че разбират потребността от ограничаване на спекулата с някои продукти и стоки от първа необходимост - като предпазни средства и дезинфектанти, но предлага това да бъде извършвано посредством премерени интервенции от страна на държавата - като например осигуряване на количества дефицитни стоки от държавния резерв, възлагане на целеви производства, проверки от компетентните органи за неправомерно пазарно поведение и други. Въвеждането на фиксирани цени е изключително опасно, тъй като ще доведе до огромни пазарни диспропорции и злоупотреби, смятат от АИКБ.

По думите им дезинфектантите съвсем ще изчезнат от пазара, защото в момента себестойността им (заради цената на спирта) е в пъти по-висока от средноаритметичната им цена през последните 3 месеца. Така е и с много други стоки. Да не говорим за абсурда, който ще се получи с цената на горива, газ, зеленчуци и други, чиито цени трябва да намалеят, отбелязват от Асоциацията.

Като пример те посочват, че в сферата на енергетиката текстът ще забрани намаляването на цените. Например - природният газ не може да поевтинее от 1 април с 41%, нито парното с 25%, както е планирано, защото новият закон го забранява и задържа цените същите, каквито са били последните три месеца.

Цените на горивата спаднаха през последните седмици от 2.20 лева за литър бензин до около 2 лева и ще продължат да спадат, поради по-ниските цени на нефта, но те ще трябва да се върнат на старите по-високи нива от 2.20 лева според закона, пишат още от АИКБ. Според тях същото е валидно за очакваната нова реколта от пролетни зеленчуци, които сезонно ще поевтинеят - но законът ще забрани това и те ще трябва да запазят високите си цени.

От АИКБ са на мнение, че проблемите с този текст са огромни, предвид нормалните сезонни вариации и икономическите флуктуации в цените на различни стоки и продукти. Вместо да помогне на потребителите, замразяването на цените всъщност ще им навреди, тъй като няма да има доставки на търсени от тях стоки.

По същия начин сезонно са поскъпнали и други вносни продукти, които са по-скъпи не само в България, но и на световните пазари. Ако в България се сложи пределна цена под световната, просто никой няма да внася тези продукти в България. Резултатът ще е дефицит и празни рафтове по магазините, обясняват от АИКБ.

Инфлацията в момента е ниска и се очаква да намалее още през следващите седмици с влизането в сила на по-евтиния природен газ, с поевтиняването на енергията на борсата, със спада на цените на петрола, което, макар и бавно, води до по-евтини горива. Спадът на потреблението заради ограничителните мерки също води до рязко забавяне на инфлацията. За повечето стоки и услуги така или иначе цените не поскъпват или дори ще спадат. Съответно като цяло няма инфлационен натиск и никаква причина да се налага контрол върху всички цени в икономиката, отбелязват те.

Цените са най-важният сигнален механизъм в пазарната икономика, те показват равновесието между капацитета за създаване и предлагане на стоките и услугите и нуждите и възможностите на потребителите. Те единствени вярно насочват решенията на стопанските субекти, обвързвани от механизмите на действаща пазарна икономика, във фино работеща система на обмен на суровини, материали, компоненти и готови продукти и услуги. Без свободно определяни цени няма пазарна икономика, а спекула, черна борса и хаос, обясняват още от АИКБ.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 515707
Постинги: 3943
Коментари: 208
Гласове: 639
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728