Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2020 15:24 - Кънев настоява за незабавен законодателен и финансов пакет от компенсации за бизнеса
Автор: penata555 Категория: Новини   
Прочетен: 44 Коментари: 0 Гласове:
1  Кънев настоява за незабавен законодателен и финансов пакет от компенсации за бизнеса

https://news.bg/politics/kanev-nastoyava-za-nezabaven-zakonodatelen-i-finansov-paket-ot-kompensatsii-za-biznesa.html

Автор:news.bg

14.03.2020 16:16:23

image

Източник: БГНЕС

архив

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  4 9

Радикалните мерки за ограничаване на зараза от COVID-19, изискват незабавен и пълноценен законодателен и финансов пакет от компенсации за бизнеса, коментира в позиция българския евродепутат Радан Кънев.

"Никой не оспорва необходимостта от тези мерки. Те са експертен медицински въпрос. Но заповедта на МЗ, с която практически беше затворена българската икономика, предизвика хаос в целия малък и среден бизнес. Очевидно е, че начинът на налагането на карантината и липсата на компенсаторни решения, водят до щети и рискове, които налагащите ги чиновници дори не могат да осмислят", обяснява той.

По думите му, става въпрос "за стотици хиляди работници в малки и средни предприятия и десетки хиляди самонаети и работещи собственици, в т.ч. цели семейства, за които семейният бизнес е единствено препитание. Важно е да се оцени, че практически 100% от тези фирми разчитат на дневния си оборот за да платят заплати, наеми, кредити, сметки и да напълнят хладилника си".

Тези хора, "разбират нуждата от принудителното спиране на дейността си, в името на по-важен обществен интерес. Те обаче не могат да поемат сами загубите - обществото ни трябва да бъде солидарно. И това може да се случи само чрез законодателни мерки и средства републиканския бюджет", допълва той.

Незабавно трябва, за всички пряко и косвено засегнати предприятия: Да бъдат временно отменени всички видове патентни и туристически данъци (в т.ч. прясно наложените данъци за AirBnB), общински такси за тротоарно право, такси за търговия с акцизни стоки и т.н.; Да бъдат отложени всички крайни срокове по ЗКПО и ЗДДФЛ, в т.ч. срокове за авансови плащания; Да бъде отложен текущият срок за плащане на ДДС за периода; Да бъде дадена осигурителна "ваканция" за персонала и работещите собственици; Да бъде въведен платен отпуск за периода на извънредните мерки, поет от бюджета или в определено съотношение поделен между работник, работодател и бюджет; Да бъде постановено законодателно разсрочване на всички плащания по наеми на търговски обекти и поне частично възстановяване на наемите от бюджета; Да бъде постановено законодателно безлихвено разсрочване на кредитите на засегнатия бизнес, но и на наемодатели с разсрочени вземания; Да бъде въведен платен отпуск за гледане на дете по време на "ваканцията" (и задължение за бизнеса да пуска в принудителен отпуск първо работници, които така и така излизат в отпуск за гледане на дете...).

Кънев обяснява, че "това са само част от задължителните мерки, които да дадат на бизнеса и обществото спокойствие, че преминаваме през тази криза наистина единни и солидарни. Те не могат да бъдат отлагани - след настъпване на "ефект на доминото" и серийни фалити и задлъжняване на фирми и семейства, всякакви последващи мерки ще бъдат безвъзвратно закъснели, както видяхме през 2009 г."

"Подкрепа и спокойствие трябва да бъдат осигурени сега, успоредно с ограниченията, за да не се допусне влизане в спирала на фалити и лоши кредити. Българското правителство трябва и да апелира пред ЕК за общоевропейска рамка за закрила на работещите и собствениците в малкия и средния бизнес. Тя ще осигури фондове за компенсации и ще въведе минимални стандарти за закрила за всяка държава-членка", коментира в своята позиция българският евродепутат.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 603536
Постинги: 4329
Коментари: 217
Гласове: 673
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31