Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2020 13:13 - ЕЦБ обмисля да вкара разходите за собствено жилище в инфлацията
Автор: penata555 Категория: Новини   
Прочетен: 84 Коментари: 0 Гласове:
1  ЕЦБ обмисля да вкара разходите за собствено жилище в инфлацията

https://www.capital.bg/biznes/finansi/2020/02/07/4025886_ecb_obmislia_da_vkara_razhodite_za_sobstveno_jilishte/

За разлика от САЩ, показателят в еврозоната ги пропуска     Ексклузивно съдържание 
    image

Кристин Лагард започна преглед на стратегията за паричната политика на ЕЦБ

image
Жилището е едновременно инвестиционен актив и източник на подслон.
Както много добри намерения като свалянето на килограми, целта за инфлацията на Европейската централна банка (ЕЦБ) до голяма степен е амбициозна. През 2003 г. тя си постави цел показателят да бъде под, но близо 2%, през последните пет години обаче инфлацията е средно само 1%.

Това е част от причините защо новият председател Кристин Лагард започна преглед на стратегията за парична политика на ЕЦБ на 23 януари. Банката ще обмисли дали целта й се нуждае от коригиране, или да използва по-точни инструменти, както и дали данните за инфлацията улавят точно движението на цените.


АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАПИТАЛ Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Индексите на потребителските цени се стремят да отразяват разходите за типични кошници със стоки и услуги. В еврозоната обаче има голям пропуск. В тези кошници влизат наемите, платени от наемателите, но не и разходите за закупуване и притежаване на имоти - въпреки че две трети от хората във валутния съюз са собственици на домовете си. Както посочи Беноа Кьоре, който доскоро беше член на управителния съвет на ЕЦБ, избраната от банката мярка "улавя в незначителна степен най-големия еднократен разход на домакинствата през техния живот".

Какво са жилищата

Жилището е едновременно инвестиционен актив и ако служи за подслон -, потребявана услуга. Но изолирането и определянето на цената на услугата е сложно. Американските статистици приемат, че собствениците на жилища наемат домовете си от себе си и отчитат "условен" наем в потребителските цени.

Той е с тегло от 11.5% в индекса, предпочитан от Федералния резерв на САЩ. Данните за японската и швейцарската инфлация също включват разходите за жилище на собствениците. (А също и основният измерител във Великобритания, но не и този, който се цели от Bank of England.)

Всъщност статистиците от еврозоната изчисляват разходите за закупуване и притежаване на жилище. Добавянето им към ценовите индекси може да повиши измерената инфлация с 0.2-0.3 процентни пункта, отбелязва Давиде Онелия от инвестиционно-анализаторската компания TS Lombard. Това не е пренебрежително, когато официално отчетената инфлация е едва 1.3%.

Но версията на еврозоната има своите проблеми. В нея не се премахват напълно цените на земята (образно - частта, която представлява активът) от тези на сградите (които са потребяемата услуга). И за разлика от данните за месечната инфлация тези за разходите за жилища се дават само на тримесечие и след дълго забавяне. През 2018 г. Европейската комисия и ЕЦБ решиха да ги оставят извън потребителските цени.

Вътрешен натиск

Прегледът на стратегията на банката съживи темата. Кристин Лагард иска да обясни по-добре политиките на ЕЦБ пред обществеността (която, според проучванията, смята, че инфлацията е по-висока от официалните данни). На 27 януари членът на борда на ЕЦБ Ив Мерш настоя за включване на разходите за жилище в измерването на инфлацията.

Решаването на статистическите проблеми, както предупреди Лагард, ще отнеме време. Включването на разходите за закупуване на жилище също би повдигнало въпроси относно намерението на банката - затягането на критериите за определяне на инфлацията, без да се промени целта, би изглеждало като наклоняване на везните. Както хората спазващи диети знаят, никога няма лесно решение.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 513746
Постинги: 3929
Коментари: 208
Гласове: 639
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728