Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2020 13:37 - 10 области където изкуственият интелект променя цифровата мобилност
Автор: penata555 Категория: Новини   
Прочетен: 56 Коментари: 0 Гласове:
1  10 области където изкуственият интелект променя цифровата
мобилност

http://www.infostock.bg/infostock/control/world/news/95747-10-oblasti-kadeto-izkustveniyat-intelekt-promenya-tsifrovata-mobilnost


15 Октомври 2019 18:40

 

image

Снимки: Google/Waymo и Tesla със свободен достъп

 

Изкуственият интелект (AI) е движещата сила на четвъртата индустриална революция, нейната трансформираща сила, подобна на движещата сила на предходните три. Мобилността вероятно е екосистемата, в която огромният потенциал на AI ще бъде най-забележим. Очаква се до 2024 г. пазарът на изкуствен интелект в автомобилната индустрия да се приближи до 10 милиарда евро годишно.

За какво ще се изразходват тези пари? Отговор на този въпрос дава руската интернет платформа vestifinance.ru, като посочва и 10 основни области където ще се усети най-бързо промяната в мобилността чрез прилагането на изкуствен интелект.

Кои са тези 10 области:

10. Персонализиран маркетинг

Търсите принадлежности за риболов или туристически ботуши в интернет? Информационно-развлекателна система ще ви насочи към магазините наблизо. Празен резервоар ли е? Не е проблем - колата ви ще ви посочи най-близката бензиностанция. Харесвате ли тайландска храна? Колата ви знае страхотно място, което се намира точно зад ъгъла... Както се очаква, по този начин ще работи персонализиран маркетинг, който ще се възползва от изкуствения интелект, в конкретния случай вграден в личния ви автомобил.

9. Застрахователна индустрия

Застрахователната индустрия приема прогнозите за въвеждането и разпростирането на AI много сериозно. Това доведе до появата на напълно ново направление: insurtech (застраховка + технология). Уникалност на това направление се крие в алгоритмите, които се използват при изчисляване на тарифите.

Използването на голям масив от данни (Big Data) ви позволява да предложите на застрахователя най-персонализираната и справедлива оферта. Алгоритъмът анализира значително повече показатели от класическия модел на съпоставка (70 спрямо 20) и отчита връзките между тях, което дава възможност за точна оценка на реалните рискове на всеки застраховател.

8. Производство

Изкуственият интелект не само променя начина, по който се контролират автомобилите, но и техният дизайн. Например наскоро Kia представи екзоскелета (външната конструкция) на Hyundai Vest Exoskeleton (H-VEX), който увеличава носимоспособността на човек с 5.5 кг повече и помага да се справи с тежки физически натоварвания. Екзоскелетът се използва при монтажните линии на компанията. В производството започнаха активно да се използват автоматично управляваните превозни средства (AGV) - това всъщност е мобилен робот, използван в промишлеността за придвижване на стоки и материали в производствения процес или в складовете. Устройството е оборудвано със система, която му позволява да се движи в пространството. Всички тези AI роботи ще направят производството по-безопасно, по-ефективно и по-евтино.

7. Прогнозна поддръжка

Благодарение на внимателното наблюдение на данните от стотици сензори и техния анализ за оценка на текущото състояние на автомобила, AI ще може точно да прогнозира бъдещи неизправности на автомобила. Изкуствен интелект открива проблеми, преди да засегнат напълно автомобила, и предлага да се извърши технически преглед, преди превозното средство да се повреди.

6. Инфотейнмънт (информационно-развлекателните системи на автомобила)

Въвеждането на AI ще улесни управлението на информационно-развлекателните системи на автомобила (IVI) с прости гласови команди и жестове на ръце. Това увеличава комфорта и безопасността, с които шофьорите могат да контролират функциите на месинджъра, навигацията и развлеченията в колата си. IVI са колекция от хардуер и софтуер в автомобилите, които осигуряват аудио или видео забавление.

5. Управление на интелигентни мрежи

Vehicle-to-grid (V2G) е концепцията за двупосочното използване на електрически превозни средства и хибриди, което предполага свързване на автомобила към обща електрическа мрежа за презареждане на автомобила с възможност за връщане на електричество обратно в мрежата, за да участва в управлението на търсенето на електроенергия. Собствениците на автомобили с V2G технология ще имат възможност да продават електроенергия на електроенергийната система през часовете, когато колата не се използва, и да зареждат колата в часове, когато електричеството е по-евтино, защото почти в целия свят цената на тока зависи от времето на деня, когато тя се потребява. Също така ще бъде възможно автомобилите с тази технология да се свързват с електрозахранването на дома и да се използват като непрекъсваемо захранване на дома или офиса.

В случая AI ще предвиди най-доброто време за зареждане или прехвърляне на енергия обратно в мрежата. Такова управление на интелигентната мрежа не само намалява разходите за потребителя, но и увеличава стабилността и ефективността на цялата мрежа.

4. Контрол на водача

Изкуственият интелект не само ще може да идентифицира отделните водачи, като коригира настройките на колата в съответствие с техните предпочитания (положение на седалката, температура, огледала и т.н.), но също така ще контролира способността на водача да управлява автомобила си, като измерва отвореността на очите, позицията на главата и други биометрични индикатори (например зрение при стартиране). Ако е необходимо, системата ще предупреждава водача за необходимост от повишаване на вниманието или почивка. В случай на злополука контролът на позата ще позволи да се увеличи ефективността на въздушните възглавници за намаляване на нараняванията.

image

3. Съвременна система в помощ на водача (ADAS)

Бързо нараства броят на транспортните средства с Advanced safety vehicle (ASV) - система за постоянна обмяна на информация между участниците в пътното движение, като всяко превозно средство събира и анализира данните за случващото се около него и ги предава на намиращите се наблизо автомобили, мотоциклети и др. Постоянно расте и броят на автомобилите със Съвременна система в помощ на водача (Аdvanced driver assistance system, ADAS), която използват една или повече видеокамери (монокулярни или стерео камери). Използвайки тези камери и технологии за разпознаване на изображения, системата може да фиксира и разпознава превозни средства, пешеходци, пътни знаци и други предмети около автомобила, както и да определя състоянието на водача и пътниците в автомобила.

AI ще бъде в състояние да насочва превозните средства в едно платно на пътя, да помага при аварийно спиране на трудно достъпни места, да контролира преминаването през пътни кръстовища и места, където се движат слепи хора и дори да предотвратява инциденти.

2. Прогнозиране на трафика

Изкуственият интелект е много добър в извличането на полезна информация от Big Data, като например информация за условията на движение в конкретни дати, дни и часове. Това ще позволи да бъде избиран маршрут, който да избягва задръстванията, където те са най-чести или най-вероятни. Подобни функции за машинно прогнозиране могат да се приложат при появата на пътни инциденти, като се предложи на водачите най-добрата възможност да избегнат непредвидено задръстване, като им посочи алтернативни маршрути.

1. Пълна автономност

Напълно самоуправляващите се автомобили с автопилот от 5-то поколение е Светият Граал за милиардите изследвания и разработки в областта на технологията за самоуправление. В крайна сметка постигането на пълна автономност до голяма степен зависи от напредъка в машиностроенето и обучението. Две компании постигнаха впечатляващи постижения в разработването на напълно автономни системи за автоматично управление: Google (чрез дъщерното си дружество Waymo) и Tesla. И двете компании провеждат експерименти със самоуправляващи се автомобили на определени разстояния, което би трябвало да доведе до тестване в обозримо бъдеще в ограничен режим на пътната мрежа.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 512504
Постинги: 3922
Коментари: 205
Гласове: 637
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728