Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2020 20:47 - Кристалина Георгиева вижда "напълно обозримо" влизане на България в еврозоната
Автор: penata555 Категория: Новини   
Прочетен: 137 Коментари: 0 Гласове:
2  Кристалина Георгиева вижда "напълно обозримо" влизане на България в еврозоната

https://news.bg/politics/kristalina-georgieva-vizhda-napalno-obozrimo-vlizane-na-balgariya-v-evrozonata.html

Автор:news.bg

26.01.2020 18:58:24

 image

Източник: БГНЕС

архив

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  6 17

"Плановете, които са направени за влизането в еврозоната ще се реализират точна така, както са направени. България като цяло стои много добре. Има две банки, за които имаше бележки, но те работят по това да бъдат решени и аз не виждам никакви проблеми. Това, което тя (б.р. Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка -ЕЦБ) ми каза беше, че както изглежда в моята зала на заседания на еврозоната скоро ще се говори на български", коментира пред БНР управляващият директор на Международния валутен фонд - МВФ Кристалина Георгиева.

По думите й, влизането през 2023 г. в еврозоната е "напълно обозримо", ако през април влезем в механизма ERMII. "За България влизането в еврозоната сега е по-добре, отколкото в миналото, именно защото светът е по-турболентен".

Според Георгиева, разумно прогресивно облагане не пречи на растежа, а помага, защото намалява неравенството в обществото. "Страните, които са избрали плосък данък имат причини да го изберат и трябва много внимателно да преценят дали тези причини все още диктуват това да бъде правилният избор".

"В България неравенството е относително по-високо, отколкото много други страни в ЕС, затова България трябва да мисли как да го решава този проблем. Не искам да правя никакви изявление в едната или другата посока, защото тази оценка трябва да бъде направена много внимателно, като се поставят на баланс ползите и рисковете. И дали няма други инструменти, с които страната разполага - да кажем как използваме разходната страна на бюджета", коментира тя.

Управляващият директор на МВФ добави, че "най-важно за България е да инвестира в хората. В образование на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато много от това, което те ще бъдат един ден, се формира. Да дава възможност за квалификация и преквалификация. Да стимулира бизнесът да инвестира в хората".

Тя предупреди, че България не трябва да изостава от зелените политики, защото нисковъглеродната икономика ще даде нов тласък на инвестициите и ще спомогне за създаването на нови работни места. "Ние търсим области, в които да се декларираме като лидери. И в тази област, ако ние действаме бързо и решително за Европа има шанс да генерира по-висок растеж и да заеме конкурентна позиция в нещо, което безусловно ще става в бъдещето. И аз се надявам, че България ще намери своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност".

"Климатичните промени са огромно предизвикателство..., но и огромна възможност за трансформиране на нашите икономики. Вярно е, че преходът към нисковъглеродна икономика означава за някои тежка промяна. Ако сте в сектора производство на въглища, това никак няма да бъде лесно. Но тя е възможна промяна, в която ние можем не особено трудно да пренасяме от едните, които печелят към другите, които губят, за да направим така, че обществото да е по-добре", обясни Георгиева.

По думите й, "преди година прочетох доклада за това, че всички наши прогнози за климатичните изменения се потвърждават и се надхвърлят от това, което реално става. Свърших да го чета, легнах си, а не мога да заспя - през цялото време си мислех за моята внучка, тогава тя бе на 8 години, че когато стане на 20 години, 100 милиона души ще бъдат в бедност заради шоковете от майката природа. А като стане на 40, ще има най-малко 130 милиона климатични бежанци, повечето от тях от Близкия изток и Африка, повечето от тях, бягащи към Европа. Ако е с късмета да стане на 90 години, ако нищо не направим, планетата ще бъде 3-4 градуса по-топла, това означава почти невъзможно да се живее, ако ние не действаме днес".

"Но ние можем да действаме днес и да направим така, че да бъде по-добре не само за вас, младите хора, а за всички, защото даваме стимул на нашата икономика. Търсим го този "сребърен куршум", с който да убием ниския растеж, ниските лихви и ниска инфлация, което ни държи в недостатъчно динамична икономика. Може би го имаме в ръцете си и той се нарича трансформиране към ниско въглеродна климатично устойчива икономика".

Кристалина Георгиева добави, че на много места по света тази трансформация има успех, като пример за това е Швеция, която е между първите държави, въвели данък върху въглеводородните емисии, който се увеличава с времето. "Този данък им позволи много бързо да стимулират преход към чиста енергия. В резултат на това те имат цветуща икономика... при много съществено намаляване на емисиите. И е една от най-щастливите страни в света. Същото нещо е с Финландия... Може би зелената икономика е и път към щастието".

Постепенно трябва да се въвежда данък върху въглеродните емисии, "днес средно в света цената е 2 долара на тон. В рамките на едно десетилетие трябва да вървим към цена $75 за тон. Но смятаме, че фискалната политика трябва да бъде много внимателно премислена, за да не се увеличава общото данъчно бреме. Много е важно където отиват парите. Трябва да се използват както за инвестиране в зелени технологии, така и за намаляване на тежестта върху хората, които ще понесат бремето на този данък".

МВФ е предупредило, че икономиката на света влиза в синхронизирано забавяне, след което централните банки са реагирали синхронизирано. "49 банки свалиха 71 пъти лихвените си проценти и в резултат на това растежът в света се покачи с половин процент" до 2,9%", като така е избегната рецесия.

"Трябва да продължим да държим ниски лихвите и тази година, за да можем да осигурим едно малко подобрение на растежа догодина до 3,3%". Ниските лихви значат евтини пари - апетит за заимстване, който наду заимстването в световен мащаб до $188 трилиона - повече отколкото бяха преди дълговата криза... Вторият по-сериозен проблем е, че когато лихвите са ниски, търсим доходност някъде другаде с поемането на по-висок риск".

Георгиева се надява, търговското примирие между САЩ и Китай да се превърне в мир тази година, а САЩ, Китай, ЕС да се отнесат сериозно към реформата на търговската система в света. Има и добра основа за споразумение между САЩ и ЕС.
Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 809795
Постинги: 5083
Коментари: 271
Гласове: 725
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930