Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2019 11:50 - Производители недоволстват от менгемето на търговските вериги
Автор: penata555 Категория: Новини   
Прочетен: 66 Коментари: 0 Гласове:
1



  Производители недоволстват от менгемето на търговските вериги

https://news.bg/economics/proizvoditeli-nedovolstvat-ot-mengemeto-na-targovskite-verigi.html

Автор:Симеон Янев

17.12.2019 13:22:16

image

Източник: iStock

архив

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  3 3

"Не може, ако пицата има 12 парчета, 11 да бъдат в търговската верига, а последното парче да се дели между останалите производители и участници".

С тази метафора завърши пресконференцията на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на млекопреработвателите в България и Асоциацията на месопреработвателите в България. Те настояват пакетната цена, която предлагат - разликата между нетната и продажната цена, - да не бъде повече от 30%.

Брифингът на трите асоциации премина под заглавието "Как да научим магарето да живее, без да яде", както асоциациите описват взаимоотношенията си с търговските вериги.

От Асоциациите настояват за ясна политика от страна на държавата затова там, където не действат принципите на свободната търговия, да се направи регулация, която да подпомага българската икономика. "Държавата трябва да застане зад своето производство. Ние желаем да бъдем партньори, но не можем да бъдем убивани", настояха те.

Производителите настояват в срок търговските вериги да приемат пакетните им цени.

Мариана Кукушева заяви, че ситуацията в момента устройва единствено и само търговските вериги, а неприемането на новите пакетни цени води производителите към Терминал 2. 

Неактуализирането на себестойността на продукцията в разумен срок от 14 дни води до загуба на работна ръка, а така или иначе проблемът с работната ръка е огромен, предупреди Мариана Кукушева.

По думите й към настоящия момент модерната търговия е над 50-60% на пазара, но в същото време се случва между малките участници в нея. Модерната търговия не е партньор, който можеш да избегнеш, а единственият партньор, през който можеш да стигнеш до крайния потребител, акцентира Кукушева.

Тя подчерта, че модерната търговия изпълнява своя йезуитска програма, с която смачква българските доставчици.

"Ние сме живи организми, които винаги трябва да плащат данъци, но и да генерират печалба, защото чрез нея можем да повишаваме своята конкурентноспособност", изтъкна Кукушева и посочи, че ценовите предложения, които правят доставчиците към търговските вериги остават все още неразгледани.

"Магарето умира и не може да живее без храна. Въпросът е в това - ще оставим ли всички магарета в страната да умрат", запита Кукушева. 

От своя страна Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, коментира повишението на цените и вноса на по-висока цени, като в Европа повишението е с над 50% вследствие на Африканската чума.

Това може да доведе до фалит на производители, защото той (производителят - б.р.) не може да прави качествена продукция с некачествена или евтина суровина. Урджанов се надява търговските вериги да бъдат благосклонни и увеличението на доставчиците да бъде прието по-бързо до края на януари, защото са във "форсмажора ситуация".

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, констатира, че е унизително производителите да бъдат превръщани в просяци. Ако не се приеме увеличението, за което настояват, вариантите са два - единият е да затворят, а другият е всички хора да консумират продукти само с надписи, но с неясно съдържание.

На годишна база млечните крави са с 18 000 по-малко, като след 10 години кравите ще са около 50 000 - толкова колкото могат да изхранят само един квартал на София. Зоров предупреди, че в Европа също намалява производството на мляко.

Той очаква държавата да регулира пазара, тъй като тя разполага с различни лостове и механизми, въпреки че е пазарна икономика. "Ние сме в едно менгеме, което като се свие - край", предупреди Зоров.




Гласувай:
1
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 512451
Постинги: 3922
Коментари: 205
Гласове: 637
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728