Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2019 21:35 - Увеличението на минималните заплати в Източна Европа помага на икономиките
Автор: penata555 Категория: Новини   
Прочетен: 92 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.11.2019 12:13


  Увеличението на минималните заплати в Източна Европа помага на икономиките

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/uvelichenieto-na-minimalnite-zaplati-v-iztochna-evropa-pomaga-na-ikonomikite-291494/?page=2


Рискът от ускоряване на инфлацията и потискане на инвестициите засега се компенсира от по-високия растеж на потреблението .image

 

Снимка: gettyimages

 

 

Източноевропейските държави агресивно повишават минималните заплати в условията на остър недостиг на работна ръка. Въпреки това тези икономики запазват своята международна конкурентоспособност и все още растат по-бързо от по-богатите си съседи. Националистическите и популистките правителства от региона успяват с политики, които техните либерални предшественици не биха рискували. 

Но успехът няма да трае вечно без по-сложни и целенасочени политики, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Минималната работна заплата - силно лекарство със сериозни странични ефекти   Кандидатът за еврокомисар по заетостта не планира въвеждането на минимална заплата   Бисер Петков: Минимална работна заплата от 1000 лв. не е реалистична   Минималната заплата в САЩ вече не е от значение   Работната заплата трябва да е функция на труда   Ще се осъществи ли идеята за минимална заплата в ЕС?   Трябва ли да се вдига минималната заплата в САЩ? Тази година реалните минимални заплати се увеличиха в цяла Европа. Латвия е единственото изключение: Тригодишното споразумение между работодателите, работниците и правителството, подписано през 2017 г., не призова за увеличаване на минималната работна заплата през тази година, така че тя се понижи в реално измерение. Страните от Южна и Източна Европа, където минималните заплати са най-ниски, отбелязаха най-големи повишения.

 

Тенденцията ще продължи през 2020 г. и след това. Полша планира увеличение на минимална заплата в номинално изражение с 15,6% през 2020 г. и още 15,3% през следващата година. Словакия вдига минимална заплата с 11,5% през следващата година, Литва - с 9,4%, а Унгария и Румъния – с по 8%. Сякаш Източна Европа се е събудила от кошмар, в който е трябвало на всяка цена да задържи заплатите си ниски от страх да не изгуби фабриките си, притежавани от Германия и Франция и сега се опитва да компенсира уплахата.

Някои дори могат да кажат, че регионът осъществява свръхкомпенсация. В голяма част от света растежът на заплатите изпреварваше увеличаването на производителността през последните години, но в източната част на Европа прекъсването на връзката бе по-силно, отколкото в западната част на континента. Недостигът на работна ръка, причинен от емиграцията и значителните чуждестранни инвестиции в индустрията, гарантираха, че заплатите се покачват с много по-бързи темпове от производителността.

Тенденцията е налице от десетилетие и въпреки това източноевропейските икономики останаха конкурентоспособни. Те все още са най-бързо развиващите се на Стария континент въпреки общото забавяне, а чуждестранните инвестиции са стабилни.

През 2009 г. Андреас Ньолке и Арджан Влигентхарт публикуваха влиятелно изследване, в което описват посткомунистическите икономики на Централна и Източна Европа като „зависими“, ограничени в предоставянето на евтина работна ръка на предимно чуждестранни предприятия. Много беше казано и написано оттогава за лимитираността на този модел. В действителност растежът при него е възможен само докато работниците са по-бедни, отколкото в съседните страни. Това естествено води до голямо неравенство, като значителна част от него е скрита от официалната статистика, тъй като несъразмерен дял от доходите и богатството отива не при най-богатия 1% от жителите на дадена страна, а се насочва към чужденци.

Чувството, че не се напредва икономически доведе до възход на националистическите и популистките правителства в региона. Те обещаха да отстранят проблема чрез по-високи данъци върху чуждестранните собственици, които да бъдат преразпределени чрез по-големи социални трансфери. Известната полска програма 500+, която раздава пари в брой на семейства с деца, е отличен пример. В Унгария, Румъния и на други места популистките правителства примамваха избирателите с щедри подаяния от този вид.

Тези социални политики, каквото и да се мисли за тяхната ефективност, извадиха хората от крайната бедност, намалиха неравенството и засилиха вътрешните разходи, които сега са с основен принос за растежа в Източна Европа.
 

Повишаването на минималните заплати е инструмент, който популистките правителства използват за постигане на своите цели. По същество тези правителства иззеха функцията на профсъюзите, които са слаби в голяма част от Източна Европа. Те упражняват натиск за конвергенция на заплатите със Западна Европа, като използват способността си да определят минималния им размер.

В резултат на това минималната работна заплата се увеличи като дял от медианната заплата много по-бързо в Източна Европа, отколкото в по-заможните страни на запад. В Полша, например, тя достигна 53% през 2018 г. от 40% през 2000 г., което означава, че жизненият стандарт на работниците с минимална работна заплата се доближи до средния за страната. Междувременно във Франция този дял остана постоянен за същия период на ниво от 62%. Но все още има какво да се желае относно по-голямата справедливост на минималната заплата в Източна Европа. Нископлатените работници в региона печелят много по-малко пари, отколкото нивата на производителност показват, че трябва да се изкарват.

Източноевропейските политики за минималната заплата имат малко непосредствени недостатъци. В неотдавнашен анализ на увеличението на заплатите в Полша екип икономисти от ING Groep NV написа, че този ход създава двоен риск от ускоряване на инфлацията и потискане на инвестициите. Но те добавиха, че „в краткосрочен план това ще бъде компенсирано от по-високия растеж на потреблението.“ След новината за увеличението ING преразгледа нагоре прогнозата си за растежа на Полша през 2020 г. с 0,1 процентни пункта до 3,4%.

Но проблемът с тези политики, както и с щедрите широки социални програми като 500+, е, че те са груби инструменти. Те увеличават благосъстоянието на най-бедните работници (ако фирмите действително се придържат към изискванията за минимална работна заплата, което не е сигурно в Източна Европа). Но те не решават структурните проблеми с компенсационните практики в региона, които се развиха през посткомунистическата епоха.

В скорошно изследване на Ян Драхокупил и Агнешка Пиасна от Европейския синдикален институт в Брюксел се казва, че заплатите в Източна Европа не са сравнително ниски само в промишлеността, в съответствие с концепцията за „зависимите икономики“. Заплащането на висококвалифицираните и високообразованите служители също като цяло е по-ниско, отколкото на запад. Това важи например за обществените услуги и образованието - две области, които не са „колонизирани“ от чуждестранни компании. Всъщност там пропастта е още по-голяма. Според Драхокупил и Пиасна средният образователен работник в Полша, Унгария, Словакия и Чехия печели около 1017 евро по-малко на месец от немския си колега, докато в промишлеността разликата е по-малка - 833 евро.

Премахването на тези несъответствия изисква по-сложни политики от социалните помощи и повишаването на минималната заплата. Правителствата трябва да търсят начини да вдигнат ползите от квалификацията до нивото на по-заможните нации. Тогава политиките, насочени към намаляване на бедността, вече няма да представляват рискове за международната конкурентоспособност на източноевропейските страни. На теория правителствата, които печелят избори след избори заради своята социална щедрост, трябва да могат да преминат към по-трудни задачи с придобиването на повече опит. В противен случай настоящите политики ще загубят своята мощ и популистките лидери няма да се справят по-добре от либералните си предшественици.

 
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 481482
Постинги: 3711
Коментари: 193
Гласове: 613
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031