Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2019 16:17 - Как новите технологии могат да намалят замърсяването на въздуха?
Автор: penata555 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.11.2019 07:51


  Как новите технологии могат да намалят замърсяването на въздуха?

https://www.economy.bg/innovations/view/34522/Kak-novite-tehnologii-mogat-da-namalyat-zamyrsyavaneto-na-vyzduha-


Пилотен проект в Мюнхен показва как интелигентният трафик контрол може да намали нивата на замърсяване 27 февруари 2019.

 
image

Съвместен пилотен проект на Siemen Мобилити, платформата ryd и компанията Hawa Dawa показва как новите технологии могат да бъдат използвани за намаляването на зоните със замърсен въздух в градска среда.  Четириседмичната пилотна кампания стартира през ноември 2018 в Мюнхен, който е на второ място по най-високи нива на азотен диоксид  в Германия по данни на Федералното министерство на околната среда. Наред с това трафикът в града е един от най-сложните в страната, като средно един шофьор прекарва 51 часа в годината в задръстване.

Целта на проекта е да докаже, че интелигентният трафик контрол може да помогне на Мюнхен и други градове да постигнат по-лесно целите си за устойчивост. 

Проектът използва сензори в реално време, които измерват замърсеността на въздуха и анализират данните, за да пренасочват трафика в града по оптимален начин. Идеята е чрез оптимизиране на трафика на индивидуализирано ниво да се постигне намаляване на замърсеността на въздуха в града като цяло. Резултатите от кампанията показват, че 35% - 40% от шофьорите имат желание да допринесат за намаляване на замърсяването на въздуха, когато им е предложен алтернативен маршрут чрез платформата ryd.

Първоначалните резултати при участието на над 1600 шофьори отчитат намаляване на емисиите на CO2 с 83 кг., на азотни оксиди със 114  г. и съкращаване на изминатите километри с 663 км. Aко в програмата се включат до 20 000 водачи на автомобили в рамките на един град, намаляването на тези показатели би било еквивалентно на залесяването на площ от над 1 акър. 

„Оформяйки облика на свързаната мобилност, можем да подобрим не само ефективността на транспорта, но и неговото влияние върху околната среда. Нашите лаборатории за интелигентни трафик системи са в челните редици на анализа на данни и изкуствения интелект в автомобилния транспорт. Горди сме, че доказахме, че тези възможности могат да бъдат използвани за подобряване качеството на въздуха в Мюнхен“, коментира Михаел Петер, главен изпълнителен директор на Siemens Мобилити. 

„Вярваме, че екологичните маршрути на индивидуално ниво имат изключителен потенциал като начин за справяне с неприемливите нива на замърсяване на въздуха вследствие на трафика. Този проект доказва значението на индивидуалното поведение, при това за толкова кратък период, както и огромният неизползван потенциал при набелязването и адаптирането на екологични маршрути заедно с други опции за умна мобилност. Приносът на Hawa Dawa за мониторинга на качеството на въздуха, прогнозите и моделирането е важна първа стъпка в изготвянето на мерки за справяне с мръсния въздух“, споделя главният изпълнителен директор на компанията Карим Тараф. 

В дългосрочен план Siemens Мобилити, Hawa Dawa и ryd планират да проучат възможността да работят и с други европейски градове, помагайки им да постигнат целите си за устойчивост и да напреднат в развитието на интермодалната мобилност.  

Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 808472
Постинги: 5082
Коментари: 271
Гласове: 725
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930