Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2018 18:18 - ЕС публикува нови стандарти за третирането на отпадъци
Автор: penata555 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 137 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.11.2019 21:46


  ЕС публикува нови стандарти за третирането на отпадъци

https://www.ecology-and-infrastructure.bg/bg/es-publikuva-novi-standarti-za-tretiraneto-na-otpadaci/2/408/

07.09.2018, брой 6/2018 / Бизнес / Отпадъци

  • image
  • image

Бизнес

 

 

Европейският съюз (ЕС) обяви нови стандарти по отношение на емисиите и ефективността на намиращите се на територията на държавите членки големи инсталации за третиране на опасни и неопасни отпадъци, които към момента са около 4000 на брой. Целта на новите стандарти е да подпомогнат властите на национално ниво в усилията за ограничаване на въздействието, което тези съоръжения оказват върху околната среда.

Спецификациите, публикувани на 17 август т. г. в Официалния вестник на ЕС, са резултат от преразглеждането на най-добрите налични техники (НДНТ) за третирането на отпадъци. Освен значимостта им за европейския сектор за обработка на отпадъци, тези заключения за НДНТ са важни и за постигането на заложените цели в европейските политики, отнасящи се до опазването на околната среда и управлението на отпадъци. Те предоставят на националните власти техническата основа за определяне на условията на разрешителните за експлоатация на инсталациите.


 


Въпреки че основната цел на заключенията за НДНТ е редуциране на емисиите от различните процеси на третиране на отпадъци, те покриват и други екологични проблеми като например енергийната и ресурсната ефективност, предотвратяването на аварии, шум и миризми, управлението на остатъчните фракции. Документът включва 53 отделни заключения за НДНТ, като 24 от тях се отнасят до сектора като цяло, а останалите 29 обхващат най-разпространените методи за третиране на отпадъци, включително механични, биологични и физикохимични, както и обработката на течни отпадъци на водна основа. Заключенията се отнасят и до временното съхранение на отпадъци и независимите пречиствателни станции за отпадъчни води, които приемат предимно потоци от инсталации за третиране на отпадъци.


 

В допълнение, заключенията включват емисионни нива, съответстващи на най-добрите налични техники (НДНТ-СЕН), които при трансформирането им в емисионни норми имат потенциала да доведат до съществено понижение на емисиите от сектора за третиране на отпадъци. За първи път те съдържат НДНТ-СЕН на ниво ЕС за емисии във води и въздух от съоръжения за механично третиране (шредери) и анаеробно разграждане на отпадъци. Съществуващите инсталации (т. е. тези с издадено разрешително преди публикуването на заключенията за НДНТ) разполагат с 4 години за привеждане в съответствие с новите стандарти. За новите инсталации изискването за съответствие вече е в сила.

По отношение на емисиите във въздуха заключенията за НДНТ разглеждат редица техники като например капсулирането на оборудването и инсталациите за намаляване на емитираните във въздуха концентрации. Зададени са НДНТ-СЕН за прах, общи летливи органични съединения, амоняк, хлороводород, живак, хлорофлуоровъглероди и миризми.


 

 

При емисиите във води заключенията за НДНТ са с фокус върху техниките за реализиране на максимални спестявания на вода и оптимизиране на водопотреблението, включително чрез рециркулация и повторна употреба, както и разделяне на потоците отпадъчни води в зависимост от съдържанието на замърсители. Тук НДНТ-СЕН са определени за общ органичен въглерод, химично потребен кислород (ХПК), общо суспендирани вещества, въглеводороден индекс за нефтопродукти, общ азот, общ фосфор, фенолен индекс, свободен цианид, абсорбируеми органично свързани халогени, метали и металоиди (например арсен, кадмий, хром, мед, олово, никел, живак и цинк) в потоците, изпускани в приемно водно тяло или в канализацията.

Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 803366
Постинги: 5047
Коментари: 267
Гласове: 724
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930