Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2018 09:45 - Широко отворената врата за Четвъртата индустриална революция
Автор: penata555 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 191 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.11.2019 20:51


  Широко отворената врата за Четвъртата индустриална революция

https://www.investor.bg/harduer/459/a/shiroko-otvorenata-vrata-za-chetvyrtata-industrialna-revoliuciia-264015/

Роботите на бъдещето ще са все по-човекоподобни и гъвкави при употребата си.


image

 

Снимка: Ройтерс

 

 

Този текст е част от проекта "Интелигентна компания в 21 век" на Sirma Group и Investor.bg. В 21 век технологичните компании са тези, които променят всички сектори и са идентични с компаниите, които движеха индистриалната революция в миналия век. Редакторите от Investor.bg и експертите от Sirma Group обединиха усилията си да разкажат какво се случва във водещите сектори в България и страната и как технологиите могат да бъдат в помощ на бизнеса.
 

Сред повечето от 9000 служители в завода на производителя на автомобили BMW в американския град Спартанбург има един, когото наричат „Мис Шарлот“. Става дума за сиво-синьо, дебело роботче, което в разширено състояние има размера на нисък човек. С многобройните си оси мис Шарлот се превръща в изключително мобилна ръка, с малък валяк, монтиран в края. Движи се с постоянно темпо и със скоростта на човек по ръба на вътрешната облицовка на вратата на един автомобил. 30 секунди по-късно мис Шарлот вече оборудва следващата автомобилна врата.

Още по темата Телемедицината вече не е възможност, а необходимост   Предприятието на бъдещето ще е „интелигентно“

 

Фактът, че служителите в завода на BMW са дали име на робота, който работи заедно с тях, е израз на една дълбока промяна: само преди няколко години роботите в монтажните зали бяха търпени, само ако изпълняваха задължението си да защитават хората зад метални мрежи. Междувременно те вече не разпространяват страх, а стават колеги. Не на последно място това се случва и благодарение на компанията Pilz, която се описва като "посланик на безопасността".

Семейната компания от Остфилдерн до Щутгарт, с повече от 2200 служители и приходи за 306 млн. евро през 2016 г. и 40 дъщерни дружества по целия свят, е един от германските потайни нови лидери. Потаен, защото Pilz продава своите продукти – за електронен контрол и наблюдение на устройства, сензори, ключове и контрол, изключително на производителите и операторите на машини и системи. Може би най-систематичният и за лаиците продукт на германската компания е PNOZ – релето за безопасност, което пише история. Разработено през 1987 г., това реле за безопасност прогресира изключително бързо и се превръща в най-използваното в света. То се монтира в електрически шкаф и се контролира от добре известния в целия свят червен авариен бутон, който е обозначен ясно на безброй машини и оборудване - при поточни линии, опаковъчни машини и печатни преси, вятърни турбини и дори театрални кулиси. 

Pilz залага отдавна на роботите. Концернът е доставил 1,8 милиона броя от помощниците машини в световен мащаб през 2016 г., а през идната година се очаква да са три милиона. В повечето случаи става дума за класически промишлени роботи, които изпълняват своите задачи с огромна мощност и висока скорост в защитни клетки.

Но напоследък се появяват и все повече леки конструктивни роботи – с по-малък полезен товар и със скорост на движение като човешката, които споделят работните помещения със служители без предпазни огради. Най-модерните т.нар. роботи за съвместна работа (Cobots) дори научават движения, които им се показват.

„В миналото хората и машините трябваше да бъдат разделени възможно най-много и най-безопасно", казва иновативният мениджър на Pilz Клаус Щарк пред DPA. „Сега принципът е обърнат: човекът и машината работят заедно на едно и също място и вече сa колеги".

Потенциалът за такова сътрудничество между хора и роботи е огромен - в секторите на медицинската грижа, почистването на дома, в операционната зала, но преди всичко в автоматизацията на обикновената монтажна дейност. „Ниските начални цени и огромният медиен интерес към технологията предизвикаха истински бум", пише базираният във Фрауенхоф Институт за индустриално инженерство в своето проучване „Първият опит на потребителските компании с Cobots“.

image

 

Робот прави пица пред погледа на клиенти в заведение близо до Париж.

Именно това е новата тенденция на пазарите според Джонатън Коен от фонда RoboCap – по думите му на пазарите навлиза нов вид роботи, които създават удобства за хора – коботи. По думите му те се настройват много по-бързо към хората чрез имитация на човешките действия. Коен смята, че тези продукти ще имат голям успех на пазара, тъй като са лесно подвижни, размерът им е по-малък, не са тежки, а в допълнение и цената им не е висока.

Ние сме в средата на процес по роботизиране на обществото. В допълнение и големите данни, както и изкуственият интелект помагат за тази новаторска експлозия, базирана на роботите. Някои автори говорят за революцията на роботите. Те вече са в ежедневието ни: В университета в Бремен хуманоидни роботи се учат как да готвят. В Калифорния те вече правят бургери, а в Япония поднасят суши. 15 милиона роботизирани косачки за трева кръстосват градините в САЩ, а роботизирани прахосмукачки поддържат домовете ни чисти.  

„Ние сме свидетели на четвъртата индустриална революция, виждаме все повече доказателства за сливането на физическия, дигиталния и биологичния свят. Организациите се конкурират, влизайки в безмилостни цикли на иновации и адаптации към новите бизнес условия. В близко бъдеще организациите ще се трансформират от дигитални - хора, работещи с много софтуерни приложения, към интелигентни - екип от хора и изкуствени интелекти, които се учат, адаптират и действат заедно, базирайки се на анализи на големи обеми структурирани и неструктурирани данни, machine learning, алгоритми и предвиждания. В съвремието ни вече има огромен брой интелигентни системи. Интелигентни персонални асистенти са достъпни във всеки мобилен телефон. Навсякъде около нас вече има интелигентни “неща” – устройства, роботи, дронове, автономни превозни средства. „На пазарите навлиза концепцията за “цифровите близнаци” – динамичен софтуерен модел на физически (или бизнес) обект, който го представлява в дигиталния свят“ твърди и Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг.

Като цяло предизвикателствата пред днешните производители са огромни. Те трябва да се погрижат за нарастващите нужди на своите клиенти, да отговарят на стандартите за безопасност, околната среда и нормативната уредба, като същевременно увеличават производителността и ефективността на производствените процеси. И всичко това – при намаляващи разходи, което най-естествено се постига чрез интензивна автоматизация и роботизация на операциите и процесите.

Ето защо Сирма предлага поне няколко решения в улеснение на производствените концерни – eQMS, която предоставя най-добрите практики около управлението и измерването на процесите по управлението на качеството, цялостното решение за опаковъчната индустия - EngView Suite и packGate, и индустриите свързани с видеоизмервания чрез продуктите mCaliper, SFM и ALEX, улесняващи съхранението на имервания и данни в облака, проверка за съответствие на геометрия на профили и управление на инвентарната наличност.

В сектора на производството клиенти на българската компания са водещи индустриални концерни като Heidelberg, в САЩ - QVI, а в Австралия – Canon.

Роботът е нещо повече от компютър. По-рано те бяха здраво закотвени на земята. Днес те се движат все по-свободно. Тук електрониката, механиката и компютърната наука - особено под формата на изкуствен интелект, а напоследък и оптиката - оказват влияние върху околната среда. Виждащите роботи днес са в етап на зрялост за пазара, а решения, използващи вградената технология за компютърното зрение, вече стават част от ежедневието на хората и бизнеса.

А как ще изглеждат роботите на бъдещето? Поглед към това ни дава датският производител Universal Robots. Неговият президент Юрген фон Холенс ползва собственото си дете за опитно зайче, като възлага на своя 12-годишен син да препрограмира един кобот.

Базираната в Одензе компания, пионер в областта на леките роботи, възнамерява да вкара нова гъвкавост в производството, за което от съществено значение ще е бързото препрограмиране. Така клиентите ще могат с един и също робот днес да сортират винтове, да подлагат алуминиеви профили утре и да монтират стъкла или да пекат хляб вдругиден. Фактът, че на сина на Холенс са му били нужни малко повече от 40 минути, без много предварителни познания, за да програмира малкия автоматичен помощник за нова задача, е окуражаващ за баща му, шеф на една от най-бързо развиващите се компании в бранша. И показва бъдещето на индустрията.  

По статията работи: Бойчо ПоповГласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 1357874
Постинги: 6894
Коментари: 277
Гласове: 952
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930