Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08 12:39 - "Главболгарстрой" инвестира 12 милиона лева в завод за индустриално строителство край Пазарджик
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 92 Коментари: 0 Гласове:
1  "Главболгарстрой" инвестира 12 милиона лева в завод за индустриално строителство край Пазарджик

https://money.bg/companies/glavbolgarstroy-investira-12-miliona-leva-v-zavod-za-industrialno-stroitelstvo-kray-pazardzhik.html

Автор:money.bg

05.08.2022 11:15:58

 image

Източник: iStock

 FACEBOOKTWITTER  LinkedIn  2 0

"Главболгарстрой" строи завод за сглобяеми стоманобетонови конструкции в Пазарджик. Прогнозите са заводът да отвори врати до края на октомври. Очаква се да бъдат открити 52 нови работни места.

Инвестицията е за 12 милиона лева, включително за закупуването на терена, оборудване и сградния фонд. Фабриката ще е на терен от 50 декара, но има възможност за евентуално разширение в бъдеще (още около 40 декара). В нея ще се помещават 3 960 кв. м производствени мощности, административна сграда с площ от 650 кв. м, спедиционна зона от 4500 кв. м, бетонов център с производителност 60 куб. м на час.

Производственият капацитет на предприятието е 140 хил. кв. м покрита индустриална площ на годишна база. Заводът ще произвежда само покрити площи. Поставена е цел за оптимизация на произвежданите конструкции, за да се намалят разходите и сроковете за клиентите.

"Главболгарстрой ПРИФАБ" е възложител на завода, а "ГБС" Пловдив АД е изпълнител на проекта. Компанията е закупила още преди месеци, за се избегне сегашната инфлацията в сектора.

Технологичното оборудване е закупено от Progress Group и подразделението ѝ Tecnocom - най-големият производител на хидравлично-кофражни форми. Бетоновият възел е на италианската компания Euromecc и се очаква да пристигне следващата седмица. За порталните кранове е избран българският производител "Подемкран" в Габрово.

Заводът ще предлага услуги като проектиране на покритите площи, изпълнение, монтаж на обекта и изпълнение на самия обект. По думите на инж. Константин Златев, изпълнителен директор на "ГБС" Пловдив АД и на "Главболгарстрой ПРИФАБ" ще се постигне синергия между производството на предварително напрегнати конструкции и строителството.

Целият производствен процес ще е концентриран на едно място, за разлика от повечето съществуващи подобни заводи у нас, при които бетонният възел е на друго място, от което произтичат транспортни разходи.

Очакваните приходи са в размер на около 40 млн. лв. на година. "Брутният вътрешен продукт на човек месечно е около 60 хил. лв. при средно около 17 хил.-19 хил. лв. при строителните компании", отбеляза Златев.

Локация

Локацията на завода е избрана и заради близостта до Пловдив, който е един от центровете на индустриалното строителство у нас. Златев смята, че ще има силно развитие и в Пазарджик и Хсково през следващите години. София също попада в радиуса на доставки на завода.Безспорно предимство е и непосредствената му близост до автомагистрала "Тракия".

Чиста енергия

Планирана е и в соларни панели, които ще бъдат поставени на покрива на завода и трябва да обезпечат около 200 киловатчаса. По думите на Златев производството на сглобяами стоманобетонни конструкции не е енергоемко и соларните панели ще осигурят необходимата енергия на 100%. По думите на инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на ГБС Пловдив, това ще е екологичен и чист завод.

Вече е започнало подписването на договори с клиенти, въпреки, че фабриката още не е готова. Има осигурени поръчки за цялата следваща година. Инж. Златев коментира, че строителни компании дори отлагат производствения си процес, за да влязат в производствената база на "Главболгарстрой ПРИФАБ".

Таргет на завода са обекти с площ между 20 хил. и 30 хил. кв. м. Те могат да бъдат произведени за около два месеца. Ще са необходими поне четири месеца за За обект от 50 хил. кв. м. Халета до 10 хил. кв. м ще се произвеждат отделно, като за целта е закупена специална технология.

Компанията вярва, че има възможност за навлизане и на пазарите в Сърбия и Македония. В Румъния обаче вече има два големи завода в Букурещ и Тимишоара, затова не в обсега засега.
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 1369350
Постинги: 6925
Коментари: 277
Гласове: 953
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31