Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06 13:41 - Икономическите индикатори ще диктуват борсовите тенденции тази седмица
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 104 Коментари: 0 Гласове:
1  Икономическите индикатори ще диктуват борсовите тенденции тази седмица

https://www.investor.bg/analizi/9/a/ikonomicheskite-indikatori-shte-diktuvat-borsovite-tendencii-tazi-sedmica-330099/


Без заседание на големи централни банки и в отсъствието на корпоративни новини вниманието ще бъде насочено към конюнктурните данни.  
image

 

Търговец на борсата в Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

 

 

През следващата търговска седмица борсовите търговци ще съсредоточат вниманието си най-вече върху основните показатели за настроението. Според напоследък завишените значително прогнози експертите очакват положителни ефекти върху пазарите през следващата година.

„Колкото по-широк е оптимизмът на предприемачите и потребителите, толкова по-вероятно е Dax да пробие границата от 16 000 пункта“, очаква пред Handelsblatt Робърт Грейл, главен стратег в частната банка Merck Finck. Миналия понеделник германският референтен индекс за първи път надхвърли границата от 15 800 пункта, но падна доста под 15 500 пункта, особено поради спускането в края на седмицата.

В момента на борсите има смесена ситуация, която е изключително необичайна. По целия свят големите икономики изглеждат по-силни след осакатяващите месеци на блокирането. В същото време се повишава и инфлацията. Независимо от това волатилността, която измерва колебанията в колебанията на цените, е толкова ниска, колкото беше преди пандемията.  

Но това може да е временно. Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в UBS Wealth Management, очаква значителни промени. „Дори ако икономиките в Европа и Америка показват силата си, в момента виждаме най-големи възможности в Азия“, казва Хефеле.

Движеща сила там е големият напредък, постигнат в програмите за ваксинация, който оказва забележимо въздействие върху икономиката. Освен това той очаква спад на инфлацията заради свиващата се пандемия. В тази среда фондовите борси вероятно ще се колебаят по-силно в бъдеще, смята експертът.

Оптимизмът се увеличава

Многобройните икономически данни трябва да стимулират повишения оптимизъм тази седмица. Потребителското доверие за еврозоната през юни ще бъде представено във вторник. След месеци на сдържаност и липса на възможности за консумация по-специално туризмът и гастрономията изпитват голямо търсене. Това вероятно ще се засили още повече с началото на летните отпуски и ваканции, които в някои държави започват през следващите дни.

Индексите на мениджърите за покупки за Германия, еврозоната и САЩ ще последват в сряда, преди индексът за бизнес климата на  Ifo да бъде представен в четвъртък. След предишната стойност от 99,2 пункта консенсусът на експертите този път е  за точно 100 пункта. „Нарастващите дефицити при предлагането на важни суровини, които понастоящем не позволяват по-голямо разширяване на производството, са сериозен недостатък“, отбелязва Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank.

Третата оценка за брутния вътрешен продукт на САЩ през първото тримесечие на 2021 г. ще бъде представена в четвъртък. Допълнителните подробности за предишните оценки са от особен интерес тук. Седмицата завършва с резултатите от базираната в Нюрнберг GfK за потребителския климат за Германия и Великобритания. Освен това в петък ще бъдат представени и данните за доходите и потреблението, както и данните за основната инфлация за май в САЩ.

Докато много показатели сочат нагоре, компаниите, от друга страна, са обременени от значително по-високите цени на междинните продукти. Още през май 90% от анкетираните компании заявиха, че трябва да плащат повече за авансови плащания. Получените в резултат увеличени производствени разходи обикновено се прехвърлят на клиентите. Според главния икономист на Commerzbank Кремер това вероятно ще увеличи инфлацията в средносрочен план.

Но традиционно се очаква слабо влияние върху борсата от страна на корпорациите към края на второто тримесечие. Повечето дружества се сдържат с новини на този етап. Само тези, които имат различна финансова година, като Nike, ще представят своите данни. Най-големият производител на спортни стоки в света ще представи резултатите си за четвъртото тримесечие в четвъртък.

На пазара на облигации борсовите посредници очакват възвръщаемост с тенденция за нарастване през лятото. Първият предвестник беше даден миналата сряда, когато Федералният резерв на САЩ потвърди, че вече се обсъжда намаляване на обема на покупките на облигации.

Това доведе до кратко увеличение на въвзръщаемостите, което бързо приключи. Но това далеч не се вижда при европейските облигации. „Доходността по облигациите вероятно ще нарасне по-малко значително поради изчакващата ЕЦБ“, очаква експертът на Commerzbank Кремер.

Американският долар също поскъпна след съобщението на Федералния резерв на САЩ. Съвсем наскоро се котираше на ниво малко под 1,20 долара спрямо еврото. Тук експертите от DZ Bank очакват в близко бъдеще диапазон от 1,17 до 1,22 долара.

Какво конкретно ще следим

Сряда: Икономиката на Европейския валутен съюз чака от две тримесечия да отчете растеж. Чакането трябва да приключи през второто тримесечие на 2021 година. Водещите показатели в страните от еврозоната дават ясни индикации за това. 

image

 

Това включва и индекса на мениджърите за покупки за юни. След като подиндексът за индустрията достигна нов рекорд през май, подиндексът за доставчиците на услуги сега също започва да се покачва. Това стана възможно благодарение на облекчаването на мерките за блокиране в страните от европейското икономическо пространство от началото на май. За разлика от услугите европейската промишленост сега е измъчвана от породени от индустриалния бум опасения, като недостиг на материали.

Четвъртък: Няма да има единно настроение при бизнес климата на Ifo през юни. Индустрията се възползва от силната глобална икономика и страда от произтичащите от това дефицити при първичните продукти и транспортния капацитет. Те се засилиха през последните месеци, струваха около 1,5 процентни пункта ръст на производството според изчисленията на Ifo и съответно ще подтиснат настроението в индустрията. 

image

 

Доставчиците на услуги и търговците на дребно показват напълно различна картина. Освободени от оковите на блокиранията и в очакване на оживено лято, настроението им ще се подобри забележимо. Под черта се очаква бизнес климатът на Ifo отново да се повиши.

Петък: Публикуването на данните за доходите и разходите на частните американски домакинства през май включва няколко аспекта: Размерът на фискалната помощ отново е спаднал с приблизително 750 милиарда щатски долара (на годишна база) в сравнение с предходния месец, което ще доведе до по-нататъшен спад в доходите.

image

 

Продажбите на дребно паднаха през май в сравнение с предходния месец. Но това се отнася преди всичко за употребяваните стоки. Ежедневните данни за частното потребление като цяло показват много силно нарастване на разходите. Това предполага, че възстановяването на все още относително ниските разходи за услуги може да се е ускорило. Заедно с тези данни ще се публикува и ценовата статистика на разходите. Поради голямото несъответствие между търсенето и предлагането годишният темп на инфлация вероятно отново ще се повиши рязко.

По статията работи: Бойчо ПоповГласувай:
2
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 803284
Постинги: 5047
Коментари: 267
Гласове: 724
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930