Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04 15:32 - Спечелилите от пандемията в САЩ не бива да се наказват!
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 21 Коментари: 0 Гласове:
1  Спечелилите от пандемията в САЩ не бива да се наказват!

https://www.investor.bg/analizi/91/a/spechelilite-ot-pandemiiata-v-sasht-ne-biva-da-se-nakazvat-325097/

Те го направиха заслужено, а пък пострадалите вече бяха компенсирани, твърди Доналд Лъскин от TrendMacro  
image

 

Снимка: Bloomberg

 

 

Сега, когато нейният дългово финансиран пандемичен фискален пакет вече е приет, администрацията на Байдън се стреми да разгърне още по-големи разходни програми - Американският закон за заетостта, обявен наскоро, призовава за по-високи данъци върху корпорациите, а скоро се очаква и друг законопроект, призоваващ за по-високи данъци върху богатите хора. Обичайният аргумент за вдигането на данъците е, че богатите трябва да плащат „справедливия си дял“. Но президентът Байдън добави нов елемент: че богатите са получили неочаквани печалби по време на пандемията, докато обикновените хора страдаха. 

Може да се дебатира за това какво представлява „справедлив дял“ от общата данъчна тежест. Но предполагаемите икономически различия в пандемията между средната класа, богатите и корпорациите са илюзорни, пише за Wall Street Journal Доналд Лъскин, главен инвестиционен директор на TrendMacro.

 

Според данните за доходите от Бюрото за икономически анализ към Министерството на търговията, заплатите, обезщетенията и доходите на собствениците на малък бизнес са били на ниво от 1,08 трилиона долара през февруари 2020 г., последният пълен месец преди пандемията да започне да затваря икономиката. Това беше връхът, след който нещата започнаха да вървят надолу. До края на годината кумулативните месечни загуби на доходи в сравнение с февруарските възлязоха на 417 милиарда долара.

На пръв поглед изглежда, че тези загуби са били понесени от милионите, загубили работата или бизнеса си в пандемията. Според Бюрото за трудова статистика (BLS) към Министерството на труда през април около 25,3 милиона човека са останали без работа, като 8,9 милиона от тях все още са били такива в края на годината. Загубите на работни места бяха концентрирани сред хората с по-ниски доходи. Нетно тези загуби попадат изцяло в групата на хората с доходи под 1000 долара на седмица, като половината са в диапазона под 600 долара.

В същото време, според проучване на клона на Федералния резерв в Сан Франсиско, тези, които запазиха работата си, са имали малка или никаква промяна в доходите. Единственото доказателство, че хората с по-високи доходи са се справили добре в пандемията, са данните на BLS, които показват, че доходите в горните 10% са нараснали с 1,7%.

Това едва ли е манна небесна за хората с по-високи доходи, но поне те запазиха работата си, докато американците от средната класа, останали без работа, загубиха. Но тази разлика вече е отстранена от политиката на помощи. Щатските обезщетения за безработица в размер на 522 млрд. долара и добавките на федералното правителство повече от компенсираха загубата на доходи, възлизаща на 417 млрд. долара. Като цяло безработните получиха буквално с 25% повече, за да не работят, отколкото ако бяха работили, докато на заетите не им се плащаше, за да продължават да работят.

Добавете към това стимулиращите плащания, които са отделно от обезщетенията за безработица. Тези и други помощи бяха на стойност 445 милиарда долара, кумулативно, до края на миналата година. Пълният размер на стимулите бе достъпен само за лица, които печелят под 75 000 долара годишно, като бързо намаляваше за тези, които печелят повече. Богатите не получиха нищо.
 

Големите корпорации също не се облагодетелстваха от пандемията. Разбира се, имаше някои победители, но имаше и губещи. Компаниите, от които може да се очаква да се възползват от необходимостта хората да пазаруват и да се забавляват от вкъщи, би трябвало да са спечелили. Според Bloomberg печалбата на акция на Amazon се е удвоила през 2020 г. Но къде е падналата от небето печалба? Не беше късмет, че Amazon се възползва от случая, рискувайки своя капитал и използвайки управленския си опит, за да наеме половин милион нови служители в пандемията.

Нямаше победители в индустриите, страдащи от спирането на пътуванията, като авиокомпании, хотели и производители на енергия. Те видяха как печалбите им се превръщат в загуби. Според данни на Bloomberg прогнозната печалба на компаниите от индека S&P 500 е била 172 долара на акция преди пандемията. До края на 2020 г. тя спадна с 19% до 139 долара. Повишаването на корпоративния данък наказва всички, както победители, така и губещи. Всъщност е нужно данъчно облекчение за корпорациите, за да се насърчи възстановяването.

Цените на акциите - за разлика от печалбите - са се повишили с около 81% от пандемичното дъно на 23 март 2020 г. Това неочаквана печалба ли е? То със сигурност е награда за малцината, които се осмелиха да изложат капитала си на риск, купувайки на дъното. Но за да получат тази печалба инвеститорите със стратегия на купуване и задържане трябваше да претърпят 33,8% спад от предепендемичните върхове. Като се вземат предвид както първоначалната загуба, така и последващата печалба, акциите нарастват с по-скромните 19,6%, не толкова много повече от средния исторически ръст от 11,5% за сравними периоди.

Тези печалби на фондовия пазар наистина са от полза за богатите, но те са от полза и за всички останали. Според Фед 53% от американските семейства притежават акции, пряко или чрез взаимни фондове и пенсионни схеми. Сред долните 50% по доходи 31% от семействата притежават акции.

Време е да оставим настрана аргументите за социална справедливост, които нямат връзка с икономическата реалност. Тези, които пострадаха в пандемията, получиха много помощи, а предстоят и още - повече обезщетения за безработица, повече стимулиращи чекове.

Къде е справедливостта при осъждането на хора и корпорации, които са спечелили чрез активността си по време на пандемията? Да се наричат техните печалби късмет уронва услугите им за обществото. Все едно да негодувате срещу медицинска сестра в Covid отделение, която е изкарала допълнителен доход, вземайки две смени. Трябва ли да си мислим, че те страдат от вината на оцелелите, която се нуждае от изкупуване чрез по-високи данъци?

Ако идеята е да се обединят американците, за това не помага посочването на печеливши и губещи. Трябва да сме благодарни, че тези, които загубиха работа и бизнес, вече бяха компенсирани. И трябва да благодарим, а не да наказваме с по-високи данъци онези, които продължиха да работят и инвестират - и разбира се, печелят - за това, че преведоха Америка през историческа криза.

 Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 565309
Постинги: 4172
Коментари: 212
Гласове: 668
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930