Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03 11:20 - Стартъпите на жените в ЦИЕ са с по-добри резултати, но малко финансиране
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 61 Коментари: 0 Гласове:
1  Стартъпите на жените в ЦИЕ са с по-добри резултати, но малко финансиране

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/startypite-na-jenite-v-cie-sa-s-po-dobri-rezultati-no-malko-finansirane-324629/

Обнадеждаващо е, че Балканите са абсолютен лидер в Европа по дял на рисковия капитал, който е в ръцете на дами.      
image

 

Снимка: Pixabay

 

 

Стартиращите предприятия в Централна и Източна Европа, основани от жени, са набрали само един процент от общите инвестиции в региона през 2020 г., според данни, съдържащи се в нов доклад, озаглавен „Финансиране в региона на ЦИЕ - през призмата на половото разнообразие и въздействие“, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Според доклада най-тревожно е, че през последните пет години напредъкът в областта на финансирането за стартиращи компании, основани от жени, остава слаб. От 2016 г. насам женските екипи привличат средно само два процента от общите инвестиции в стартиращи компании.

„През последните пет години не е имало забележителна промяна във финансирането за екипи, ръководени от жени“, казва Трийн Каск, член на борда на Естонското общество на основателите. Тя добавя, че въпреки компаниите, основани на жени, продължават да превъзхождат тези на основателите мъже с 96% в съотношението между приходите и финансирането, тези резултати не са предизвикали промяна в поведението на фондовете за рисков капитал.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Графика на деня: Жените могат да дадат икономически тласък за 20 трлн. долара   Жените на високи мениджърски позиции у нас остават по-малко от мъжете   Графика на деня: България е най-добрата държава в Европа за работа за жените

 

„Разнообразието трябва да получи много по-голямо внимание както при попълване на длъжности във фирмите за рисково финансиране, така и при финансирането на стартиращи предприятия. Доказано е, че разнообразието е ключовият двигател на иновациите и успеха на компаниите и след като фондовете за рисков капитал започнат да го приемат сериозно, ще наблюдаваме много по-високи нива на възвръщаемост на инвестициите и икономически растеж“, допълва тя.

В други важни области от екосистемата на стартъпите и рисковия капитал мъжете също са силно свръхпредставени. Според доклада финансиращите и вземащите решения са предимно мъже. Сред фондовете, действащи в региона на Централна и Източна Европа, 85 на сто от инвеститорските роли се заемат от мъже, а на ниво партньор делът им достига 93%.

Освен това фондовете с изцяло мъжки екипи от генерални партньори разполагат с пет пъти по-голяма финансова мощ за инвестиране в сравнение с венчър фондовете с жени партньори.  

Както се отбелязва в доклада, това води до необходимост стартиращите компании на жени да трябва да събират средства по-често, отколкото техните колеги мъже. Между 2016 г. и 2020 г. основаните от жени стартъпи са сключили 4,2% от сделките, но са събрали едва 2,2% от капитала.

„Разликата е огромна. Само чрез обсъждане на факти, цифри и поемане на реална лидерска роля можем да стимулираме промяната в полза на цялото общество“, казват Кинга Станиславска и Мажена Биелечка, генерални партньори в Experior VC и основатели на Европейски жени във венчър финансирането.

В момента изглежда липсва интерес у регионалната екосистема за рисков капитал по въпросите за разнообразието. Според доклада 92% от генералните партньори рядко са били питани за разнообразието и стратегията за включване на техните фондове при набиране на средства от стратегически партньори.

„В инвестиционното пространство не липсват опитни и талантливи жени, но за тях изглежда много по-трудно да наберат средства със значителен размер“, отбелязва Барбара Новаковска, управляващ директор на PSIK, полската асоциация за частен капитал и рисков капитал.

Има обаче няколко обнадеждаващи тенденции. В региона на Централна и Източна Европа, в балтийските страни и балканските страни все по-голям дял жени основават и съосновават стартиращи фирми в сравнение с някои утвърдени европейски технологични екосистеми. По-специално се откроява Естония с 3,2% от компаниите, основани изцяло от жени, и 13,7% на основатели жени и мъже, което я поставя на второ място в Европа след Обединеното кралство.

Балканските страни също се представят добре, когато става въпрос за дела на рисковия капитал, който се оказва в ръцете на жени. Почти 6% са фирмите, основани изцяло от жени, и 9,6% - за смесените екипи. Така Балканите са абсолютен лидер в Европа и водят дори пред страни като Германия, Обединеното кралство и Швеция.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена ИлиеваГласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 803344
Постинги: 5047
Коментари: 267
Гласове: 724
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930