Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01 17:35 - Как уроците от предишната криза могат да предотвратят финансов колапс в Европа
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 25 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.01 17:35


  Как уроците от предишната криза могат да предотвратят финансов колапс в Европа

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-urocite-ot-predishnata-kriza-mogat-da-predotvratiat-finansov-kolaps-v-evropa-319580/

Преди доминото на необслужваните кредити да набере скорост и страните да влязат в широка финансова криза, политиците трябва да действат  
image

 

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

 

 

Колкото повече знаем за миналото, толкова по-добре можем да се подготвим за бъдещето. Финансовата криза от 2008 г. предоставя важни уроци за политиците, планиращи възстановяването от COVID-19 през 2021 г.

Преди повече от 10 години светът попадна във финансова криза, която промени самата структура на нашите общества, пише онлайн изданието Emerging Europe в свой анализ. Коктейл от небрежно финансово регулиране и небрежно отношение към дълга и задлъжнялостта доведе до глобални последици, от които малко страни в света се спасиха.

Въпреки че измина десетилетие на възстановяване, белезите от онази ера все още са много видими. Това е особено вярно за много части на Европа. Както често се случва при големи бедствия - както природни, така и причинени от човека, най-силно засегнати са най-уязвимите.

Поразителни паралели

Днес, докато страните се борят с икономическото въздействие на Covid-19, политиците в Централна, Източна и Югоизточна Европа трябва да се стремят да си спомнят трудно усвоените уроци от 2008 г. Във финансово отношение паралелите между сега и тогава са поразителни.

Тогава страните от Централна и Югоизточна Европа бяха сред най-тежко засегнатите. В навечерието на кризата големите банки от еврозоната купиха местни дъщерни дружества. Подкрепен от тези банки майки, кредитът започна бързо да се разраства от много ниска база.

 

Кредитният бум беше придружен от покачване на цените на недвижимите имоти и нарастване на личния и корпоративния дълг. Стремежите за възпроизвеждане на жизнения стандарт на най-богатите държави членки на ЕС доведоха до това, че гражданите и фирмите се нуждаеха от повече дълг, отколкото биха могли да изплатят.

Глобалната криза спря капиталовите потоци в региона и превърна бума в провал. Кредитният растеж се обърна, цените на недвижимите имоти се сринаха, икономическият растеж спря и необслужваните заеми се повишиха.

През следващото десетилетие голяма част от региона ще бъде приклещен между слаб икономически растеж и слаби резултати на финансовия сектор.

Познат цикъл

Covid-19 е силен претендент за най-тежкия икономически шок. След това на хоризонта идва познат цикъл – високата задлъжнялост и депресираният растеж ще засилят уязвимостите на финансовия сектор през следващите месеци.

Вярно е, че банките в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа влязоха в пандемията с по-силни ликвидни и капиталови буфери, отколкото преди световната финансова криза, но те далеч не са имунизирани срещу въздействието. Колкото по-дълго продължава пандемията, толкова повече фирми и потребители вероятно ще се борят за оцеляване. След това идват неизпълненията на дълга.

Преди доминото на необслужваните кредити да набере скорост и страните да влязат в широка финансова криза, политиците трябва да действат. Това означава да се предприемат четири основни мерки.

Първо, нарастващите необслужени кредити изискват проактивен и координиран политически отговор. Ако банките се противопоставят на отписването на лоши заеми и продължат да отпускат заеми на зомби фирми, произтичащата от това кредитна криза ще стане по-дълга и по-тежка.

През 2008 г. политиците се забавиха. След като осъзнаха, че е необходим координиран отговор, голяма част от щетите вече бяха нанесени. При разрешаването на кризата с необслужваните кредити самото изтичане на време влошава лошата ситуация и политиците и банкерите трябва да реагират рано, за да предотвратят проблема да излезе извън контрол.

Второ, надзорните органи трябва да се ангажират със силно изложените на риск банки и да гарантират, че те напълно са покрили кредитните загуби. Важен урок от световната финансова криза е, че изграждането на капитал на банката е изискване за устойчиво възстановяване. В тази пандемия банките са помолени да играят безпрецедентна роля за поемане на шока, като предоставят жизненоважни кредити на корпоративния и домакинския сектор.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Калоян Стайков: Бюджетната политика трябва да облекчи икономическата трансформация   ЕЦБ: Неравномерното възстановяване рискува да доведе до нова фрагментация Политиците трябва да се противопоставят на натиска да размиват съществуващите правила. Надзорът не адресира адекватно основните проблеми. За да се придържат надеждно към правилата, регулаторните органи могат да провеждат стрес тестове, за да идентифицират недостатъчно капитализираните банки.

 

Решаване, справедливост и прозрачност

Трето, трябва да се даде приоритет на навременната и подредена стратегия за излизане от мораториумите за облекчаване на дълга и погасяване на задълженията. Страните в Източна и Югоизточна Европа незабавно въведоха тези планове, когато Covid-19 удари, и постигнаха добър ефект. Удължаването на схемите обаче идва със скрити разходи. Това може да отслаби дисциплината на изплащане на заемополучателите.

Въпросът кога и как да се премахнат мерките няма прост отговор. Независимо от това, общият принцип трябва да бъде да започне затягане на правилата веднага щом условията позволяват. Това може да стане чрез постепенно стесняване на кръга на кредитополучателите, отговарящи на условията за подпомагане, така че да се подкрепят само жизнеспособните предприятия.

Четвърто, бедстващите, но потенциално жизнеспособни фирми ще се нуждаят от преструктуриране на заемите. За да се възстанови търговската жизнеспособност на затруднените компании, ще се изисква преструктуриране на техните задължения и съобразяване на графиците на плащанията с очакваните потоци на доходите.

Преструктурирането на заеми на нежизнеспособни кредитополучатели, за разлика от това, ще доведе само до забавяне на неизбежните загуби. Ще има несигурност относно това кой може и не може да оцелее. Ще е необходима оценка, за да се отделят жизнеспособните от губещите. Това ще спомогне за освобождаването на капитала от слабо представящите се сектори и ще подтикне по-динамичните фирми да отговорят на подновения икономически импулс.

Живеем в трудни времена, които изискват решителност, справедливост и прозрачност при вземането на политически решения. Това не е лесно за изпълнение във времена на голяма несигурност, повишена тревожност и липса на достъп до съответната информация. Миналото ни дава някои уроци, които да приложим в бъдеще и сега е времето да ги приложим на практика.

   Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 569319
Постинги: 4178
Коментари: 212
Гласове: 668
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930