Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01 18:37 - Румъния има шанс да положи основите на устойчив растеж, но се изправя пред рискове
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 23 Коментари: 0 Гласове:
2  Румъния има шанс да положи основите на устойчив растеж, но се изправя пред рискове

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rumyniia-ima-shans-da-poloji-osnovite-na-ustoichiv-rastej-no-se-izpravia-pred-riskove-318842/?page=2

Макар и слабо, мнозинството на коалицията в парламента трябва да е достатъчно, за да въведе така необходимите реформи и стратегия за фискална консолидация 0      
image

 

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

 

 

Опасна волатилност изглежда е надвиснала над Румъния след неотдавнашните парламентарни избори. Резултатите обаче представляват и уникален шанс за страната. Една мощна дясноцентристка коалиция, ако бъде поддържана заедно, би могла да въведе нова ера на политическа и икономическа стабилност. Този път обаче е осеян с някои рискове, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Социалдемократическата партия на Румъния (PSD) се възползва от лошата мобилизация на основния си опонент - Националнолибералната партия (PNL), за да осигури комфортна победа с пет процента на 6 декември.

Това противоречи на социологическите проучвания, но не провали парламента. PNL ще остане в правителството, като създаде тясно дясноцентристко мнозинство с центристките партии USR-Plus и UDMR с унгарско малцинство.

Пандемията силно удари икономиката на Румъния, която от дълги години пренебрегва системата на здравеопазването, а това изостря кризата и спомогна за подкопаване на общественото доверие в управляваното от PNL правителство. Способността на кабинета да се справи с икономическия спад е ограничена от наследството на предишния, ръководен от PSD, фискално популистки кабинет.

С почти двуцифрен дефицит и с нарастваща инфлация динамичното икономическо развитие на Румъния виси на косъм. Възможно е обаче ново начало с новото правителство, което вече е назначено, и с програма за ваксинация срещу коронавируса.

 

 

Отговорната програма за фискална консолидация, подкрепена със средства от ЕС, може бързо да съживи икономиката, но това изисква политическа стабилност. Коалиционните правителства обаче имат ужасна история в Румъния, често се разпадат и водят страната към политически кризи. Ако ръководената от PNL дясноцентристка коалиция се окаже достатъчно жилава, за да изкара цял четиригодишен мандат, ще бъдат налице всички условия Румъния да се възползва от потенциала на момента.

Първата стъпка на коалицията е да установи баланса на силите, като PNL отстъпи няколко влиятелни министерства на младшите коалиционни партньори. Това е от решаващо значение, за да се запазят членовете на коалицията и да се поддържа духът на компромис, както и да се изгради взаимно доверие и чувство за обща цел - единствената достатъчно здрава основа, за да устои на опитите на PSD да засее раздор и да възпрепятства реформите.

Сега социалистите остават без никакви естествени съюзници в парламента, но техният тънко забулен национализъм може да послужи като обща база с новодошлия Алианс за румънско единство (AUR). Партиите заедно заемат 40 процента от местата - недостатъчно за мнозинството, но достатъчно, за да разстроят политиката.

Първата задача на новото правителство ще бъде приемането на бюджета за 2021 г., което се очаква да постави началото на програма за фискална консолидация, която намалява прекомерния бюджет на държавната администрация, както и намаляване на мащабните увеличения на пенсиите и детските надбавки.

Тъй като над 90 процента от държавните разходи са постоянни разходи, като заплати и пенсии, тези стъпки са съществена предпоставка за устойчива фискална ситуация.

Подобренията по отношение на приходите също са закъснели - прословутото лошо събиране на данъци трябва да се подобри чрез дигитализация и реформа на данъчната администрация, оставяйки увеличенията на налозите за по-късен етап.

Доста смелото затягане на коланите може да даде възможност на Румъния да запази международния си авторитет и да избегне надвисналото понижаване на рейтинга от рейтинговите агенции. Досега те се въздържаха да понижат рейтинга на страната до ниво „боклук“ единствено заради предположението, че ново правителство ще предефинира финансите на страната.

Външният натиск обаче няма да се разсее напълно. Дори и при намалени разходи Европейската комисия изглежда възнамерява да възобнови процедурата за прекомерен дефицит срещу Румъния през пролетта. Това ще окаже натиск върху новата коалиция да изпълни своите мерки в началото на мандата си.

Брюксел може да предложи и морков освен тояга. Румъния е сред най-големите бенефициенти на новия седемгодишен бюджет на ЕС, допълнен от щедър фонд за възстановяване. Над една трета от 81-те милиарда евро, отпуснати на Румъния, ще бъдат заложени между 2021-23 г. под формата на безвъзмездни средства и евтини заеми, което ще бъде крайъгълният камък на усилията за възстановяване на новото правителство.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Избори и икономически стимули: Какво да следят инвеститорите в Източна Европа?

Щедрата финансова подкрепа обаче е само половината от решението. Румъния трябва драстично да подобри капацитета си, за да ускори възстановяването, да успокои Брюксел и да насърчи инвеститорите.

 

Въпреки че има основания за оптимизъм, има рискове пред перспективите. Освен продължаващата епидемиологична несигурност, успехът на административните реформи, предназначени да подобрят усвояването на средствата от ЕС, не е гарантиран. Бюрократичният ремонт е изпитателно предизвикателство за нова коалиция, а силната PSD в опозиция ще бъде креативна при намирането на начини да блокира трансформацията.

Недостатъчното усвояване на средства от ЕС ще доведе до сериозно увреждане на фискалната позиция на Румъния, а няма останало пространство за маневриране, за да се избегне понижаване на рейтинга. Това би увеличило напрежението в коалицията.

Румъния е на исторически кръстопът с огромни възможности. С президента, управляваното от PNL правителство и много общини, идващи от един и същ политически лагер, интересите на изпълнителната и законодателната власт изглежда най-накрая са съгласувани.

Макар и слабо, мнозинството на коалицията в парламента трябва да е достатъчно, за да въведе така необходимите реформи и цялостна стратегия за фискална консолидация, за да насочи страната към дългосрочен път на растеж. Познатите рискове хвърлят дългата си сянка върху тази перспектива и първите шест месеца на новата администрация трябва да решат дали постпандемичната Румъния ще бъде успешна. Дотогава остава само предпазливият оптимизъм.

 

 
Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 517571
Постинги: 3943
Коментари: 208
Гласове: 641
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031