Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2020 10:19 - Нова криза в Кипър: Без бюджет за 2021 г.
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 135 Коментари: 0 Гласове:
1  Нова криза в Кипър: Без бюджет за 2021 г.

https://www.investor.bg/analizi/91/a/nova-kriza-v-kipyr-bez-biudjet-za-2021-g-318482/?page=1

Държавните финанси за догодина паднаха в подранила предизборна битка, а „златните паспорти” предизвикаха втори политически трус  
image

 

Никозия през декември. Снимка:  EPA/KATIA CHRISTODOULOU

 

 

Ескалация на политическото напрежение, мощна институционална война, финансово дерайлиране. Всичко това се стовари върху Кипър в „добавка” към тежката здравна и икономическа криза заради коронавируса, след като парламентът гласува „против” проекта за държавен бюджет за 2021 г. - първият подобен вот в 60-годишната история на страната.

Критичната ситуация според наблюдатели болезнено напомня драматичния март на 2013 г., когато Кипър бе на ръба на фалита. Тогава парламентът гордо каза „не” на първия пакет спасителни мерки за банковия сектор, предложени от Еврогрупата, но по-късно бе принуден от обстоятелствата да приеме с „да” по-неблагоприятния вариант.

Навръх Коледа и Нова година финансовото министерство пише нов, ревизиран бюджет, отчитайки предложенията на опозицията при първото гласуване. Вторият опит за одобрението му в парламента ще бъде през януари. 

В предпразничните дни текат и интензивни консултации на високо ниво, водени от президента на страната, министри и лидера на управляващата политическа партия „Демократичен сбор” /ДИСИ/, с лидери на опозиционни партии. Целта е да се овладее кризата и осигури възможно най-бързо гласуване на новите държавни сметки. 

Очаква се компромисите да включват не само финансови, но и политически сделки – най-вече с оглед на предстоящите през месец май догодина парламентарни избори. Всъщност, с бюджета за 2021 г. вече започна кампанията за тях и държавните сметки паднаха „жертва” не толкова на парични претенции, колкото на предизборни битки и демонстрации на политически мускули. 

   

 

Отхвърлянето на бюджета е голям риск за страната, защото блокира важни извънредни плащания - като закупуването на ваксините срещу коронавируса и мерките за подкрепа на засегнатите от пандемичната криза компании и работещи, заяви финансовият министър Константинос Петридис.

На този фон ескалира водената повече от година война между правителството и главния одитор на републиката Одисеас Михаилидис, който също бе активно „замесен” в провала на бюджетното гласуване. Според различни източници двете страни вече усилено подготвят защитата си заради възможно предаване на спора им във Върховния съд.

Парламент срещу правителство – 1:0

След тридневен остър дебат, изпълнен с разногласия и партийни декларации, в четвъртък /17 декември/ вечерта парламентът на Кипър не прие държавния бюджет за 2021 г. с 29 гласа „против” срещу 24 „за”.

Тревожният резултат не бе изненада. След предупреждения от месеци от опозиционните партии и въпреки консултациите с тях, продължили до самото вечерно гласуване, правителството и партия ДИСИ /които нямат мнозинство в парламента/ бяха наясно, че не могат да съберат нужните им гласове. 

В същото време на преден план излизат много парадокси, които дадоха повод на коментатори да говорят за „повърхностност на кипърската политика”, а юристи да посочват допуснати грешки в процедурата в пленарната зала.

За първи път бюджетът се отхвърля по причини, несвързани със самата му философия и параметри. Провалът бе предизвикан от ултимативното искане на дясноцентристката Демократическа партия /ДИКО/, досега традиционно осигурявала подкрепа за бюджета, правителството да предаде на главния одитор досиетата на скандално известните „златни паспорти” и той да разследва нарушенията по вече прекратената програма „гражданство срещу инвестиции”.

Само часове след отрицателния вот президентът Никос Анастасиадис изрази „дълбоката си тъга и разочарование” от това развитие и обвини ДИКО в изнудване на правителството. В същото време той увери, че „няма да позволи гражданите да плащат разходите за изнудването на една партия".

Сред парадоксите е и фактът, че след като по време на дебата депутатите приеха повечето от предложените от опозицията над 60 поправки в бюджетните сметки, най-накрая гласуваха... „против” целия закон, включващ одобрените вече от тях текстове.

Освен това само ден преди вота бюджетът на Кипър бе оценен положително от Еврогрупата като възможност за противодействие на коронавируса, но националният парламент на практика не призна този „аргумент”. Още по-странно е, че през годината всички партии подкрепиха предприетите от правителството планове за държавна финансова помощ за бизнеса и домакинствата, засегнати от избухналата пандемия, но отхвърлиха бюджета, предназначен да продължи догодина точно тези политики, с които всички те се съгласиха.

И всичко това става във

възможно най-лошия момент 

– по време на коронавирусната криза и затрудненията за държавата заради нея, коментира ресорният министър Константинос Петридис. Той определи ситуацията като „много отрицателно развитие”, което ще попречи на бързото възстановяване на икономиката на страната от началото на 2021 г., задълбочава финансовата несигурност и изпраща негативни послания към инвеститорите и международните рейтингови агенции.

„Неприемането на бюджета не наказва правителството, а бизнеса, който е в опасност да фалира, хората, които поради безпрецедентните мерки срещу коронавируса са изложени на риск да загубят работата си, уязвимите социални групи, нуждаещите се от ефективна здравна защита в условията на пандемията”, коментира президентът Никос Анастасиадис  парламентарното решение.

Резултатът от него е, че малката островна държава изпада в сериозна криза и поне през първия месец на новата година ще бъде парализирана, с тежки последици в социалния и икономическия живот в разгара на пандемията.

През януари правителството може да разходва в рамките само на съответната сума за януари 2020 г. и само по пера, включени в бюджета за 2020 г. Така без приет бюджет не могат да бъдат извършвани извънредни плащания, свързани с пандемията, което поставя под въпрос закупуването на ваксините, обезпечаването на работата на болниците, специалните програми за финансова помощ за бизнеса и домакинствата.

Гласуването срещу бюджета е и срещу европейския Фонд за възстановяване и устойчивост, тъй като 100 млн. евро, предвидени за насърчаване на националния план, са записани в държавния бюджет, уточни министър Петридис.

Замразяват се и над 50 важни инфраструктурни проекти, които не могат да бъдат обявени или да започне работата по тях през януари.

Обслужването на публичния дълг няма да бъде засегнато, тъй като плащанията по него не зависят от одобрението на парламента.

Освен това депутатите от опозиционните партии, които по време на дебата искаха по-силна социална защита на населението, с вота си на практика отхвърлиха

най-социалния бюджет

в историята на страната досега, със значително увеличени разходи в социалната и здравната сфера, подчерта финансовият министър Константинос Петридис.

Бюджетът за 2021 г. е най-критичният от 1974 г. насам, обяви министърът, визирайки годината на турската инвазия и разделението на Кипър. Въпреки предизвиканите от пандемията трудности, проектобюджетът задогодина е по-богат със 742 млн. евро, или с 10.6% в сравнение с 2020 г. Разходите в социалната сфера са увеличени до 2.91 млрд. евро, което е най-голямата сума, заделяна за социални нужди в държавен бюджет в Кипър. Към здравеопазването се насочват 1.1 млрд. евро, което представлява 9.63% от общия бюджет – най-високият досега дял за този сектор.

Сметките за догодина са правени при прогнозите на правителството икономиката да постигне ръст от 4.5% в сравнение с тази година. Не се въвеждат нови данъци и тежести върху компаниите и служителите.

Бюджетните маржове не позволяват значителни промени, коментира министър Петридис очакваните резултати след провежданите тази седмица срещи с опозиционни партии. Той посочи, че корекциите ще бъдат „в рамките на това, което е възможно, осъществимо и разумно, без да се рискува икономическата и фискалната устойчивост”.

След първите разговори в новия кръг консултации тази седмица последваха оптимистични изявления, че може да се намери решение на въпроса за бюджета - с „отговорност, увереност, предпазливост, без изнудващи дилеми”. 

октомври заради нея оставки подадоха председателят на кипърския парламент Димитрис Силурис и депутат от основната опозиционна партия – лявата АКЕЛ. Те напуснаха парламента след международно разследване, разкрило тяхно участие в схеми по програмата със съмнения за пране на пари и нарушаване на закона.

Цялата програма бе прекратена от правителството от 1 ноември, но въпреки това остава силен политически коз за опозицията, с който тя продължава да обвинява правителството в корупция и очерняне на имиджа на Кипър пред света.

В бюджетната процедура двете партии – дясната ДИКО и лявата АКЕЛ, се опитаха да осребрят общото недоволство на хората срещу разкритията за корупция на високо политическо ниво при издаването на „златни паспорти”. ДИКО силно заложи на популярността на главния одитор Одисеас Михаилидис с ултиматума си: или правителството предоставя на главния одитор досиетата за натурализация, за да води той пряко тяхното разследване, или депутатите на партията гласуват против бюджета.

АКЕЛ също защитава Михаилидис като единствения човек, способен да разнищи корупционната схема. 

Правителството отказва такъв достъп, тъй като вече е в ход разследване на предполагаеми корупционни практики и нарушения по програмата от назначена от главния прокурор независима комисия. Още повече, че в нея е включен висш служител от кабинета на главния одитор.

Двете партии твърдят, че с отказа си правителството доказва, че се бои от контрол и прозрачност, а също и чезамита корупцията „под килима”. Правителственият говорител пък ги обвини в предизборни „мании”.

Наблюдатели припомнят, че едва ли двете партии могат да претендират сега за „чисти ръце”, след като техни представители на високо ниво са участвали в процеса по натурализация на чуждестранни бизнесмени през годините.

Въвличането на независимата институция в партийните битки около бюджета и гласуването му, с което той стана политически „заложник” на стремежа на главния одитор да се обяви за главен разследващ по скандалната инвестиционна програма, бе последната капка, която преля чашата във 

войната правителство – главен одитор.

Публичната лична вражда между президента Никос Анастасиадис и главния одитор Одисеас Михаилидис /назначен впрочем на този пост именно от Анастасиадис/, вече е дългогодишна институционална криза, която се превърна в истинска война през последната година. 

Основните обвинения на правителството са, че главният одитор надвишава правомощията си и така нарушава конституцията, извън юрисдикцията си се намесва в политиката, има „неправомерно поведение” като държавен служител, от което възникват  и възможни наказателни отговорности.

image

 

Скандалите накараха по-рано тази година президентът Никос Анастасиадис да избухне, че ролята на шефа на държавния одит „не е да издава политически изявления или да изпраща писма до министри” и го посъветва да излезе от политиката. Дори юристи коментират, че главният одитор се държи не като държавен служител, а като „лидер на политическата опозиция”.

В началото на декември той заяви, че не се интересува от кандидатурата за президент през 2023 г., нито е бил сезиран от някоя партия за тази цел. 

Според коментари в медиите Михаилидис през последните години се държи така, сякаш всички останали институции и държавни служби са под надзора на Одитната служба, и всичко, което той прави, е за общественото благо и следователно е оправдано.

Министри, висши държавни служители, дори омбудсманът на републиката периодично се оплакват, че главният одитор ги „тормози”.

Все по-изтощителна става и битката между правителството и Одитната служба за разследването на злополучната паспортна програма. Напрежението достигна връх след доклад на главния одитор точно в навечерието на бюджетния дебат, че 18 кипърски паспорта, предоставени на висши мениджъри на две значимичуждестранни компании, не отговарят на критериите за натурализация. Финансовият министър Константинос Петридис нарече констатациите на Михаилидис „напълно подвеждащи и неточни, които по никакъв начин не отразяват реалността”.

Правителството поставя под съмнение активността на главния одитор, рязко проявила се едва след избухването на скандала със „златните паспорти” в края на август, подчертавайки, че той е имал достатъчно време да направи преглед на програмата - ако е искал, след назначаването си през 2014 г.

Оспорваните „златни паспорти” доведоха и до открит сблъсък между главния одитор и главния прокурор. Одисеас Михаилидис публично обяви, че не вярва, че назначената от главния прокурор комисия може да проведе необходимото разследване. Георгиос Савидис отвърна на удара, като на пресконференция обвиниМихаилидис в „неприемливи публични изявления” и в опити за оказване на натиск върху службата на главния прокурор. 

След критичното отхвърляне на бюджета в парламента институционалната война се нагорещи още повече и вече открито в публичното пространство на дневен ред е 

интригата – дали спорът ще бъде отнесен за решаване от Върховния съд. 

Според неофициалните информации и двете страни се „въоръжават” за такъв развой.

Правителството може да подаде обжалване във Върховния съд с иск за уволняване на генералния одитор Одисеас Михаилидис. Това всъщност е единственият начин то да се освободи от „дразнителя”. По конституция главният одитор в Кипър е една от малкото длъжности в държавната администрация, мандатът на чиито титуляри е до пенсионирането им на 68-годишна възраст. Михаилидис е на 52 години сега.  

Президентът Анастасиадис не е оповестил публично решение да пледира за освобождаването на Михаилидис, но според неофициална информация правителството събира необходимото досие за сезирането на Върховния съд.

Главният одитор се готви за противодействие в случай, че правителството се обърне към висшата инстанция. В неделя /20 декември/ със специално съобщение от неговия кабинет бе заявено, че Одитната служба ще защитава своята независимост при всякакви обстоятелства. Според информации в медиите известни адвокати вече са се присъединили към защитния екип на Михаилидис. Те ще поискат от съда да вземе решение за предоставяне на спорните досиета, като ще повдигнат въпроса за конфликт на интереси за главния и зам.-главния прокурор, които преди назначаването им през лятото бяха министри в кабинета на Анастасиадис, а също и за участието на президента чрез семейната му адвокатска кантора /която той е напуснал/ в програмата за натурализация.

Бюджетът за 2021 г. в Кипър е всичко друго, но не и сухи, скучни числа.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 570024
Постинги: 4178
Коментари: 212
Гласове: 668
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930