Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 12:42 - Експерти прогнозират какво ще се случи с пазарите през 2021 г.
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 27 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.11.2020 12:43


  Експерти прогнозират какво ще се случи с пазарите през 2021 г.

https://www.infostock.bg/infostock/control/finance/news/101419-eksperti-prognozirat-kakvo-shte-se-sluchi-s-pazarite-prez-2021-g

23 Ноември 2020 15:00image

Снимка: iStock

 

Няколко стратези вече предложиха своите перспективи за това къде според тях ще се търгува водещия щатски индекс S&P 500 през следващата година - и всеки от тях очаква широкият индекс да се покачи.

Очаква се новата година да донесе разпространението на ваксина срещу COVID-19 и нова президентска администрация с разделен Конгрес, заедно с продължение на подобряващата се икономическа активност през тази година и ниските лихвени проценти. Много анализатори цитират тази смесица от събития като гориво за поредното покачване на акциите.

Ето поглед към това къде стратезите очакват S&P 500 (^ GSPC) да приключи до края на 2021 година.

Инвеститорите навлизат през 2021 г. със сливането на позитивни пазарни събития, включително подобряване на перспективите за ваксина и устойчиво икономическо възобновяване, стимули от Вашингтон и приспособима политика на централната банка, отбеляза стратезите от JPMorgan, водени от Дубравко Лакос-Бухас.

Но дори и след широко разпространената наличност на ваксини, които остават след месеци, оптимизмът по отношение на ранните данни за ефикасността на ваксините вече предизвика рали сред акциите, най-силно засегнати от пандемията. Тази ротация трябва да продължи, като S&P 500 ще се повиши, тъй като участието се разширява отвъд само големите технологични компании и акциите тип "останете у дома", според стратегите на JPMorgan.

„Пазарът на акции е изправен пред един от най-добрите фонове за устойчиви печалби от години“, каза Лакос-Бухас в бележка. „След продължителен период на повишени рискове (глобална търговска война, пандемия на COVID-19, несигурност на изборите в САЩ и др.) Перспективите се изясняват значително, особено с новини за високоефективна ваксина срещу COVID-19.“

Както Pfizer (PFE), така и Moderna (MRNA) обявиха този месец, че техните последващи изпитвания показват, че кандидатите за ваксина са повече от 90% ефективни за предотвратяване на COVID-19 при участниците, за степен на ефикасност далеч и над очакванията на много експерти в областта на общественото здраве.

А във Вашингтон сценарий на закъснение с новоизбрания президент на демократите Джо Байдън, демократично контролирана Камара на представителите и това, което вероятно ще остане контролиран от републиканците Сенат, представлява сценарият на „пазарната нирвана“, според Лакос-Бухас.

„При равномерно съотношение на силите в законодателната власт ще бъде трудно да се приемат значителни увеличения на данъците и регулаторни промени, докато трябва да се очаква поне известно облекчаване на световната търговска война“, каза той. „Глобалната политика на централната банка остава много подкрепяща (лихвените проценти да останат на нула при продължаващо количествено облекчаване). Подобри се и перспективата за нов кръг от фискални стимули, въпреки че обхватът и размерът трябва да бъдат по-тесни. “

„Предвид горното, виждаме, че S&P 500 надминава ценовата ни цел от 3600 преди края на годината и достига 4000 до началото на следващата година, с добър потенциал пазарът да се движи още по-високо (~ 4500 пункта) до края на следващата година.”

Goldman Sachs (Цел: 4300; EPS $ 175): Ваксината е „по-важното развитие за икономиката“ от новата администрация

Както и стратезите от JPMorgan, тези от Goldman Sachs се съгласиха, че ваксината ще бъде най-важният катализатор за фондовия пазар през 2021 година.

„Ваксината е по-важно развитие за икономиката и пазарите от бъдещата политика на президентството на Байдън“, заявиха в бележка стратеги от Goldman Sachs, водени от Дейвид Костин.

Икономическото възобновяване, идващо заедно с ваксина, в съчетание с политическа среда със статукво, закрепена с разделено правителство, ще помогне да се издигнат S&P 500 до 4300 до края на 2021 г. и след това до 4600 до края на 2022 г., каза Костин. Целевата цена предполага близо 20% поскъпване от цените на затваряне на 13 ноември.

Допълнителният ръст зависи от редица изходни предположения, включително поне една ваксина, одобрена от FDA и прилагана на „голяма част от населението на САЩ“, добави Костин. Той също така предполага, че Сенатът ще остане под контрола на републиканците след балотажите в Джорджия през януари, икономиката ще продължи по пътя към „V-образно“ възстановяване, корпоративните печалби ще се възстановят, лихвеният процент на Фед ще се задържи почти нула и кривата на доходност ще се засилва, докато 10-годишната доходност на щатските държавни облигации се покачва „само умерено“.

За да максимизират потенциалната възвръщаемост, като същевременно минимизират рисковете през следващата година, стратезите съветват инвеститорите да се съсредоточат върху крайностите на акциите, които са най-изложени и най-малко изложени на рисковете от пандемията.

По-конкретно, те предполагат „тактически позиции в акциите с дълбока стойност, които се възползват от ваксината и икономическото нормализиране и акциите чувствителни към дългосрочни перспективи за светски растеж, които имат висок коефициент на инвестиции в растежа“.

„Препоръчваме свръхтегло в областта на информационните технологии, здравеопазването, промишлеността и материалите“, казаха те.

BMO Capital Markets (Цел: 4 200; EPS: 175 долара): „Очаквайте още една година двуцифрени печалби“

Към 2021 г. акциите са готови да продължат да се възползват от огромното вливане на парична подкрепа от Федералния резерв, заедно с очаквания допълнителен кръг от фискални стимули. Тази конструктивна политическа среда вероятно ще спомогне за увеличаване на акциите, дори когато опасенията за вируса се задържат поне през първите няколко месеца на новата година, според стратегията на BMO Capital Markets Брайън Белски.

„Дори при последните положителни разработки на ваксини и лечение глобалната пандемия и нейното безпрецедентно въздействие е малко вероятно да отшумят през следващите месеци. Като такъв, масовият фискален и паричен отговор в САЩ и по света (също безпрецедентен) вероятно ще остане на място за борба с негативното му икономическо въздействие в обозримо бъдеще “, каза Белски в бележка. „Подобни среди са подкрепяли исторически непрекъснати печалби на фондовия пазар и ние не виждаме причина, поради която 2021 г. ще бъде по-различна.“

Ръстът на корпоративните печалби ще се възстанови рязко от спада на пандемичната ера, добави Белски, особено след като спадът на печалбите на компанията през тази година беше до голяма степен причинен от блокиране, а не от основни проблеми в самите компании.

„Освен глобалната финансова криза, 2020 г. представляваше най-бързия срив на приходите за тримесечието за S&P 500, където EPS на индексът падна с близо 50% през първото тримесечие“, каза Белски. „По този начин очакваме, че 2021 г. да има потенциала да бъде една от най-добрите години досега по отношение на ръста на печалбите, нещо, което вярваме, че също ще помогне да се повишат цените на акциите.“

Неговата целева цена за S&P 500 за 2021 г. от 4200 предполага допълнителен ръст от 17.3% от цените на затваряне на 19 ноември и 15% поскъпване от неговата ценова целева стойност от 3 650 за S&P 500 за края на 2020 г.

За да достигне до това ниво, Белски приема, че една или повече ваксини срещу COVID-19 ще бъдат публично достъпни през първата половина на годината, ще се появи още един кръг от фискални стимули от Конгреса в диапазона от 1 трилион долара, несигурността в търговията ще се намали, и кривата на доходност ще започне да се засилва.

„Оставаме оптимисти и очакваме още една година на двуцифрени печалби, докато икономиката и обществото бавно се връщат към нормалното“, каза той.

Credit Suisse (Цел: 4050; EPS: 168 долара): 

Анализаторът на Credit Suisse Джонатан Голуб представи ценовата си цел за 2021 г. за S&P 500 (^ GSPC) от 4050, което предполага повишение от 12.2% спрямо нивото на затваряне на 17 ноември. В подкрепа на този оптимистичен призив е неговото предположение, че след две години икономиката след вирусното възстановяване вече ще е достигнала връх.

„Нашите прогнози за 2021 г. са предназначени да отговорят на прост въпрос: как ще изглежда бъдещето (2022) в бъдеще (края на 2021 г.)“, каза Голуб в нова бележка в сряда. „От тази гледна точка ние сме принудени да деакцентираме краткосрочния план, като вместо това се фокусираме върху завръщането в един по-нормален свят.“

„Докато гледаме към 2022 г., вирусът ще избледнява, икономиката ще е стабилна, но забавяща се, кривата на доходност е по-стръмна, а волатилността по-ниска и ротацията в циклични сектори до голяма степен зад нас“, добави той.

Въз основа на анализа на Голуб, икономическата активност, измерена чрез растежа на БВП, ще се ренормира на нива малко над тенденцията или с тримесечни годишни темпове на растеж малко над 3%, започвайки през втората половина на 2021 г.

А пазарът на труда - който към октомври все още е бил с 10 милиона ведомости на заплати под нивата преди пандемията - вероятно ще достигне „пълна заетост“ през втората половина на 2022 г., добави Голуб.

Тъй като фондовият пазар отстъпва бъдещи събития, всяка от тези перспективи за по-нататъшно подобрение по линията трябва да се превърне в по-висок S&P 500, тъй като инвеститорите оценяват тези събития.

„Очакваме прогнозите за 2020 г. да се повишат, 2021 г. да остане стабилна и 2022 г. умерена“, каза Голуб.

Неговата ценова цена за S&P 500 за 2021 г. от 4050 се основава на печалба на акция от 168 долара през следващата година, за подобрение с 20% спрямо очакваната обща печалба за тази година. Той очаква, че EPS ще се повиши до 190 долара през 2022 г.

Morgan Stanley (Цел: 3900; EPS: $ 193): „2021 г. ще бъде много повече за подбора на акции“

„След година на големи колебания в оценките, 2021 г. ще се върти около това кой може да реализира печалби“, пишат в бележка стратегите на Morgan Stanley, водени от Майкъл Уилсън.

„През 2020 г. всичко беше свързано с бета и разбирането как пазарите на акции търгуват в и около рецесия, която ни даде най-голямата стъпка, която сме виждали от десетилетие насам“, добави той. „2021 г. ще бъде много повече за избирането на акции (алфа) и трябва да благоприятства онези компании, които могат да осигурят ръст на печалбите, който все още не се очаква или не се оценява.“

Уилсън каза, че предпочита компании с ръст на печалбите, най-обвързан с повторното отваряне и икономическото възстановяване.

„Продължаваме да се опираме циклично в нашите препоръки“, каза той, като отбеляза, че един от „възгледите му с най-голяма убедителност“ е за компании с малка капитализация спрямо играчи с голяма капитализация, като първите са склонни да надминат по време на възстановяванията.

„Нашият наднормен сектор остава финансовия, където виждаме положително въздействие на повишаването на лихвените проценти и по-добри кредити; Материали и индустриални възвръщаемост, ливъридж на печалбата и защита от инфлация; и здравеопазването, като се имат предвид неговите характеристики на GARP [растеж на разумна цена] и потенциал за преоценяване с избледняващи политически надвишения“, добави той.

Той също така надгради сектора на информационните технологии до "Равно тегло" от "Ниско тегло", остави потребителския дискреционен сектор като "Равно тегло" и остана "Ниско тегло" в отбранителните сектори за потребителски стоки и комунални услуги.

Jefferies (Цел: 3750; EPS $ 170): „Игра на две половини“

Корпоративните печалби започват да се възстановяват след достигане на дъно през първата половина на 2020 г., като S&P 500 се покачва в тандем с подобрения в крайните резултати, според стратегията на Jefferies за акции, водени от Шон Дарби.

Годишният ръст на S&P 500 дойде дори когато печалбата на повечето корпорации спадна през миналата година, тъй като инвеститорите погледнаха отвъд краткосрочното негативно въздействие на пандемията до очакваното рязко подобрение през 2021 г. Обобщените печалби на S&P 500 на акция спаднаха повече от 30 % през второто тримесечие на 2020 г. за най-лошия спад от началото на 2009 г.

Очакваното възстановяване на печалбите през втората половина на 2020 г. и след това особено през 2021 г., когато сравненията за годината ще бъдат особено лесни, ще помогне да се засили следващият етап в S&P 500, според Дарби.

„Начинът, по който икономическите цифри се влошиха през второто тримесечие, не само създаде V-образен профил на печалбите, но дъното се случи около средата на годината,“ казва Дарби в бележка. „Следователно цяло число на печалбите за 2020 г. не е било цялата движеща сила за акции, но и стойността на 2021 г.“

„Въз основа на ръста на БВП на САЩ и разширяването на здравеопазването в Китай и отвъд океана, бихме очаквали, че целите числа на печалбите на S&P 500 ще нараснат до 170 през 2021 г., като пуснат отведат съотношението PE (цена/ печалба) до 20.3x. Това се равнява на приблизително 20% ръст на EPS през 2020-21. Вдигнахме тежестта на технологиите, тъй като страхът от повишаване на данъците намалява. Очакваме пазарът да достигне 3750 до края на 2021 г. Това прави 2021 PE множителя 22.1x."
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 512496
Постинги: 3922
Коментари: 205
Гласове: 637
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728