Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2020 19:11 - Технологиите за складиране на CO2 критично важни за постигане на климатичните цели
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 41 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.09.2020 19:12


  Технологиите за складиране на CO2 критично важни за постигане на климатичните цели

https://news.bg/int-economics/tehnologiite-za-skladirane-na-co2-kritichno-vazhni-za-postigane-na-klimatichnite-tseli.html

Автор:news.bg

24.09.2020 15:54:46

image

Източник: iStock

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  6 0

Правителствата по света и големите замърсители трябва да предприемат спешни действия за разработване на технологии, които могат да улавят и складират въглеродни емисии, или ще бъде "практически невъзможно" светът да постигне своите климатични цели. Това обявиха от Международната агенция по енергетика, цитирани от "Гардиън".

Световният енергиен орган настоя, че проектите за улавяне, използване и съхранение на въглерод трябва да играят централна роля при постигането на климатичните цели като един от четирите ключови стълба за намаляване на емисиите.

Улавянето на въглерод, изтъкват от Международната агенция по енергетика, трябва да върви заедно с плановете за електрифициране на икономиките, използване на възобновяеми енергийни източници, заместване на изкопаемите горива с биоенергия и замяна на богатия на метан газ за чисто изгарящ водород във фабрики, транспорт и жилища.

Технологиите за улавяне, използване и складиране на въглеродни емисии обикновено улавят въглеродния диоксид, генериран от фабрики или електроцентрали, работещи с изкопаеми горива, преди те да бъдат изхвърлени в атмосферата, където те допринасят за глобалното затопляне.

Веднъж уловен, парниковият газ може да бъде вкаран в постоянни подземни хранилища или да бъде продаден на купувачи, които могат да използват въглерода за производство на пластмаси, да повишат добивите си от парникови култури или дори да произвеждат газирани напитки.

Фатих Бирол, изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика, подчерта, че процесът е "критичен" при прехода от изкопаеми горива към алтернативи за по-чиста енергия. "Без това нашите енергийни и климатични цели ще станат практически невъзможни за постигане", изтъкна той.

Международната агенция по енергетика също така отбеляза "значителния потенциал" на схемите за директно улавяне на въглерод, които абсорбират въглероден диоксид, който е вече в атмосферата, за да създадат въглеродно неутрални икономики, но предупреди, че разходите ще трябва да бъдат намалени.

"Бавният старт" на проекти за улавяне на въглерод означава, че има само 20 проекта в търговска употреба в световен мащаб, но тъй като климатичните цели започват да стават по-високи, надпреварата за инвестиране в нови проекти за улавяне на въглерод набира скорост според Международната агенция по енергетика.

Норвегия се смята за световен лидер в технологиите за улавяне, използване и складиране на въглеродни емисии, но големи проекти работят и в САЩ, Канада и Китай.

През последните три години са представени планове за над 30 търговски съоръжения за такива технологии, представляващи потенциална инвестиция от около 27 млрд. долара. Но правителствата и индустриите със силно замърсяване трябва да направят повече, за да ускорят усвояването на улавянето на въглерод.

"Действията на правителствата ще бъдат от съществено значение за създаването на устойчив и жизнеспособен пазар за такива технологии", отбеляза Бирол и допълни: "Но индустрията също трябва да използва възможността. Никой сектор няма да остане незасегнат от преходите към чиста енергия - а за някои, включително тежката промишленост, стойността на технологиите е неизбежна."

Във Великобритания големите енергийни компании разработват индустриални клъстери, способни да улавят въглерода, за да бъде съхраняван в подводни пещери на дъното на Северно море.

Миналата година National Grid, Drax и норвежкият енергиен гигант Equinor представиха планове за милиарди паунда за първия въглеродно неутрален "индустриален клъстер" на Обединеното кралство, включващ стотици рафинерии, фабрики и електроцентрала на въглища Drax.

Алиансът планира да изпробва нова технология за улавяне и съхраняване на въглеродни емисии от комини на фабрики и електроцентрали, а също така се надява да използва улавянето на въглерод, като същевременно разгражда природния газ, за ​​да създаде водород, който може да се използва в промишлеността, отоплението и транспорта, без да създава климатични емисии.

Люк Уорън, главен изпълнителен директор на асоциацията CCS в Обединеното кралство, заяви, че Международната агенция по енергетика е определила технологиите за улавяне, използване и съхраняване на емисии като важно оръжие в битката срещу нарастващите атмосферни емисии заради уникалната им способност да намаляват емисиите от ключови области на икономиката, както и емисиите, които вече са в атмосферата.

"Следващото десетилетие ще бъде критично за внедряването на технологиите в световен мащаб", изтъква той и допълва: "Убедени сме, че първите клъстери за въпросните технологии в Обединеното кралство ще заработят до средата на 2020-те. Това би донесло значителен принос за силно възстановяване след COVID, като същевременно ще превърне Обединеното кралство в световен лидер в тази решаваща технология за нетни нулеви емисии."
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 569896
Постинги: 4178
Коментари: 212
Гласове: 668
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930