Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2020 13:39 - За първи път: Русия е изнесла повече злато, отколкото газ
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 86 Коментари: 0 Гласове:
1  За първи път: Русия е изнесла повече злато, отколкото газ

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/za-pyrvi-pyt-rusiia-e-iznesla-poveche-zlato-otkolkoto-gaz-308547/

Новата експортна реалност се дължи на причинената от коронавируса криза и западните санкции срещу страната  
image

 

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

 

 

Два месеца очевидно бяха достатъчни: само през април и май Кремъл е успял да вкара 3,6 млрд. долара в касите си от износа на злато, показват данните на Федералната митническа служба (FCS) и Централната банка на Руската федерация, цитирани от Bloomberg.

Според данни на FCS „Газпром“, който държи монопола върху износа на газ, е продал през тези два месеца суровина за 2,4 млрд. долара в чужбина. Според предварителната оценка на централната банка износът през газопроводите през второто тримесечие е генерирал за Русия приходи от 3,5 млрд. долара - по-малко от тези от износа на злато за само два месеца.

Има две основни причини за това, едната от които е пагубна за руските публични финанси.

От една страна, износът на златото се ускорява бързо: през април и май миналата година стойността на експортирания от Русия ценен метал е възлязла на само 247 млн. долара. От друга страна, това е свързано със значително увеличената цена на златото, но също така и с драстично увеличения обем на износа до 66,4 тона през четвъртия и петия месец на текущата година, изчислява Handelsblatt.

„Тази ситуация е безпрецедентна за историята на страната ни", казва Максим Чудалов от московската рейтингова агенция AKRA. Според неговите изчисления от поне 1994 г. износът на газ генерира повече приходи от износа на злато за най-голямата по територия страна в света.

Увеличаващият се износ на злато се дължи на причинената от коронавируса криза и западните санкции срещу Русия. Според анализатори те са довели до натиск върху руския държавен бюджет, а централната банка, която традиционно инвестира сериозно в увеличаване на държавните резерви, е трябвало да облекчи политиките си.

Централната банка спря покупката на злато за резерва

Затова, според Чудалов, централната банка е решила да не купува вече злато за държавните златни и валутни резерви. Освен това повечето компании за добив на злато са задължени по споразумения за кредит да продават злато на банките, които ги финансират.

Тоталният отказ на централната банка да изкупува злато от местните производители и перспективният сезон, който започна след топенето на снега в Сибир, са основните причини за рязкото увеличение на износа на злато, твърди Алексей Зайцев, вицепрезидент на Bank Otkrytie. За да компенсират отдръпването на централната банка като купувач, златодобивните мини и рафинерии за първи път са приравнени към банките по отношение на правата за износ.

Преди това на тях не им беше позволено самостоятелно да изнасят злато в чужбина. Банките трябваше първо да поискат лиценз от централната банка преди да осъществяват бизнес в чужбина, но сега централната банка на Русия вече не е задължена да дава разрешения. 

Нарастващият износ на злато е една от причините, но газовата страна на темата също е от решаващо значение за новата експортна реалност в Русия: Според оценки на централната банка приходите от износ на газ от „Газпром“ са спаднали наполовина през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение с първото тримесечие. Спрямо същия период на 2019 г. понижението е с 2,6 пъти до едва 3,5 млрд. долара.

image

 

Цената на газа е в режим на свободно падане

През април и май „Газпром“ е доставила 24 млрд. кубически метра газ в чужбина, с 21 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Експортната цена за руския газ падна до 94,4 долара за 1000 куб. метра през май - под нивото на рентабилност. През май 2019 г. експортната цена на газа беше все още 183,87 долара.

Анализаторите считат, че сред причините за спада на цените на газа са сривът на цената на петрола и по-слабото търсене на енергийни суровини заради пандемията, както и пълните съоръжения за съхранение на газ на запад заради сравнително топлата зима и глобалното затопляне.

"Очакваме износът на газ за Европа да намалее до 163 млрд. кубически метра през 2020 г. в сравнение с около 200 млрд. кубически метра през 2018-2019 г.", заяви Дмитрий Маринченко, директор в поделението Natural Resources and Commodities на рейтинговата агенция Fitch. Според него средната експортна цена през 2020 г. може да спадне до рекордно ниско ниво за последните 15 години.

„Очакваме тя да бъде около 120 долара за 1000 кубически метра", казва Маринченко. Между 2006 и 2009 г. средната експортна цена е 294 долара. Според директора за изследвания на Vygon Consulting Мария Белова негативният рекорд на фона на кризата на рублата през 1999 г. беше 57,5 долара за 1000 кубически метра. Тогава цената на петрола се търгуваше на ниво от 12,72 долара за барел.

Изненада: Накъде се насочва руското злато?

Учудваща е посоката, към която поема по-голямата част от руското злато: Великобритания остава основният вносител на руско злато с около 80 процента от руския износ.

Русия вече увеличи износа си за острова през 2019 г. - въпреки масовото нарастване на напрежението в резултат на аферата около опита за убийство срещу шпионина Сергей Скрипал и дъщеря му, които живеят в Англия. Ръстът бе дванадесеткратен до почти 5,3 милиарда долара. От януари до май 2020 г. Обединеното кралство е купило злато за четири милиарда долара от общия износ за 5,1 милиарда долара.

Разбира се, сред причините е и фактът, че Лондон е център на глобалната търговия със злато, където се съхраняват физически и запасите от метала. Има и много международни доставчици, особено ETF-и върху златото. Притокът на злато в тези фондове достигна рекордни нива през първата половина на 2020 г., съобщи Световният съвет за златото (WGC). Досега той възлиза на 734 тона за 39,5 млрд. долара.

Ръстът на износа на злато от Русия обаче няма да бъде в състояние да компенсира спада на приходите от износ на нефт и газ в чужбина, предупреждава Йегор Сусин от „Газпромбанк“. Според неговите оценки износът на злато през 2020 г. може да покрие по-малко от десет процента от загубените приходи от продажбите на нефт и газ.

"Във всеки случай това е плюс за търговския и платежния баланс", казва експертът. Само че в най-добрите си години Русия е получавала от 60 до 70 млрд. долара годишно от износа на газ, а целият износ на злато не би надхвърлил 13 млрд. долара, дори при много високите цени в момента, предупреждава той. 

 Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 516764
Постинги: 3943
Коментари: 208
Гласове: 641
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031