Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2020 22:11 - Европа възлага своите надежди на Финландия в битката за пазара на батерии
Автор: penata555 Категория: Бизнес   
Прочетен: 83 Коментари: 0 Гласове:
1  Европа възлага своите надежди на Финландия в битката за пазара на батерии

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropa-vyzlaga-svoite-nadejdi-na-finlandiia-v-bitkata-za-pazara-na-baterii-307137/?page=1

Скандинавската страна разполага със значителни залежи на никел, мед, кобалт, литий и графит, както и с активна миннодобивна дейност и металургична промишленост
 
image

 

Снимка: Pixabay

 

 

Амбициите на Европа да спечели значителен дял от глобалния пазар на батерии най-добре се илюстрират от Финландия, която разполага с всички необходими суровини за производството на „електрическите сърца“ на електромобилите и подходящите условия, необходими за устойчивото развитие на тази индустрия.

Поради нарастващото търсене на електрическа мобилност и възможностите за съхранение на възобновяема енергия, потенциалът на европейския пазар на батерии може да достигне 250 млрд. евро годишно до 2025 г., според някои оценки. Прогнозите за продажбите на електрически превозни средства са те да продължат да нарастват с все по-бърз темп в световен мащаб на фона на повишеното търсене, пише Euractiv. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА САЩ планират да разширят антикитайския фронт при редките минерали   Енергийният преход е застрашен от блокирането на доставките на критични минерали

 

Това подтиква Европейския съюз (ЕС) да обособи специална индустриална политика – известен като Алианс за съхранение на енергия - и да измени съществуващото законодателство, за да улесни навлизането на компаниите на пазара, както и да стимулира увеличаването на производството.

Разхлабените мерки за държавна помощ за т.нар. проекти от общ европейски интерес (IPCEI), отключват милиарди евро за трансгранични проекти, насочени към изграждане на производствени центрове, съоръжения за рециклиране на използвани батерии и др.

Но един от най-предизвикателните фактори, с които се сблъсква европейският индустриален тласък, е откъде да се доставят критичните за индустрията суровини като кобалт, литий и никел.

Страните извън ЕС, които разполагат с големи находища, често не се придържат към абсолютното спазване на правата на човека и стандартите за устойчивост, което подкопава целта на Европа да произвежда „най-зелените батерии на пазара“.

Според доклад на Amnesty International от 2016 г. при 20% от производството на изнасяния кобалт на Демократична република Конго (ДРК) се използва детски труд. Често е трудно да се определи произхода на материалите първоначално поради намесата на посредници при доставките.

В момента Европейската комисия (ЕК) работи за определяне на строги критерии за батериите, с което да се обособят насоки за производителите.

Пионерът в Европа

Тук е мястото, където Финландия влиза в уравнението със своите залежи на нужните ресурси като никел, мед, кобалт, литий и графит, активна миннодобивна дейност и металургична промишленост.

"Страната Разполага с десет активни мини и проучвателни проекти на различни етапи на развитие, три от които произвеждат никелови, медни и кобалтови концентрати, които са предимно рафинирани на местно ниво за снабдяване на пазара на ЕС", се казва в доклад на Европейската федерация на геолозите. 

Като член на ЕС Финландия е длъжна да спазва общото законодателство по отношение на екологичните стандарти, правилата на пазара на труда и политиката на конкуренция, но също така има политическото и финансово влияние за осъществяване на по-устойчиви промишлени процеси.

Според проучването на геолозите, една мина използва „уникален и енергийно ефективен начин за извличане на метали с около 40% по-малко емисии на парникови газове и 20% по-малко потребление на енергия от средните нива за производство на никел“. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Финансовата одисея на луксозните автомобили през последните 20 години   Пандемията блокира усилията на САЩ да спечелят пазарен дял при редките минерали   Задава ли се криза при доставките на глобалния пазар на уран?

 

Финландия е и в състояние да увеличи капацитета си за чиста енергия и нейното правителство обеща да постигне въглероден неутралитет до 2035 г. Съседните Швеция и Норвегия също са напът да премахнат изкопаемите горива от енергийния си микс в рамките на няколко десетилетия.

Въздействието върху околната среда на батериите за електрически автомобили е дискусионна материя, тъй като оценките на целия жизнен цикъл на екологичният отпечатък на автомобила трябва да отчитат как е произведена батерията.

Финландия се радва на слива позиция в Европа като единствената страна, която в момента добива кобалт, който все още е ключов компонент при производството на батерии въпреки усилията на General Motors и Tesla да намалят неговото количество, като го заменят с алуминий или повече никел.

Финландия обаче не е единствената европейска държава, която има находища на кобалт. Според проучване такива находища са налични в Испания и Швеция, докато има непотвърдени количества и в Кипър, Словакия, Австрия, Чехия, Германия, Италия и Полша.

Проучването също така локализира и ресурси в страните кандидатки за членове на ЕС и техните съседи Албания, Гренландия, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция.

Въпреки наличните и потенциални ресурси и плановете за развитие на индустрията е възможно Европа все пак да остане зависима при вноса на редки метали в обозримо бъдеще.

За да гарантират устойчивостта на суровините, които са необходими в производството на батерии, Техническият изследователски център на Финландия (VTT) и Геоложката служба на Финландия работят заедно по съвместен проект на стойност 5,8 млрд. евро, наречен BATTRACE.

Идеята е да се разработи жизнеспособна и устойчива методология за локализиране на ресурсите и материалите по цялата верига от мината до крайния продукт, така че компаниите да гарантират, че това, което влагат в батериите си, е съобразено със стандартите на ЕС.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 809795
Постинги: 5083
Коментари: 271
Гласове: 725
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930