Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02 17:12 - Нов проект позволява да прехвърляте пари между сметки за 10 секунди
Автор: penata555 Категория: Технологии   
Прочетен: 38 Коментари: 0 Гласове:
1  Нов проект позволява да прехвърляте пари между сметки за 10 секунди

Услугата на БОРИКА ще бъде достъпна 24/7/365 в България 28 януари 2020, 10:42a+ a- a  

https://www.economy.bg/innovations/view/37707/Nov-proekt-pozvolyava-da-prehvyrlyate-pari-mezhdu-smetki-za-10-sekundi
image  

БОРИКА АД обяви официално иновативния си проект за въвеждане на незабавни плащания в България. Пред повече от 150 представители на банки и финансови институции бяха представени основните идеи, фазите и сроковете за изпълнението на проекта.

Услугата „незабавни плащания“ ще бъде достъпна 24/7/365, като в рамките само на 10 секунди сумите ще бъдат прехвърляни от сметка в сметка.

Instant Payments се предлага в почти всички европейски страни. По данни на Европейската централна банка незабавните плащания в Скандинавските страни са около 40-50% от всички кредитни трансфери.

Незабавните плащания представляват електронни решения за плащания на дребно, достъпни 24/7/365, в резултат на които платежната сметка на получателя се кредитира с незабавен или близък до незабавния ефект.

„Възможността плащанията от сметка в сметка да се изпълняват в рамките на 10 секунди позволява освен бързи B2B плащания, също така и бързи плащания на POS, т.е. на място при търговеца”, коментира Мирослав Вичев. „По този начин технологията стига до реалния, крайния потребител и това е една от целите на проекта“, допълва още той. Друго сериозно предимство от изпълнението му е преминаване на плащанията към SEPA формат и възможността банките в България да ползват единна инфраструктура за всички разплащания – било то незабавни от сметка в сметка или пакетни.

„Преминаването към инфраструктура за незабавни плащания обаче ще изисква сериозни инвестиции от страна на банките, както и регулаторни промени и ще бъде успешно само с усилията на цялата банкова общност в България“, допълва Мирослав Вичев.

„Проектът не се отнася за бюджетните плащания“, уточни Ваня Ганева, мениджър „Незабавни плащания“ в БОРИКА АД. Услугата незабавни плащания от сметка в сметка в лева ще бъде достъпна 24/7/365, сумата ще бъде налична до 10 сек. по сметката на получателя, а максималната сума е до 100 000 лв.

Пакетните плащания ще се извършват в БИСЕРА6+, като сумата ще е налична до 20-30 мин. по сметката на получателя, а максималният размер е също 100 000 лв. „Въвеждането на услугата за незабавни плащания е важно в много реални случаи, като например при критичен срок за плащане, при липса на алтернатива за плащане, при специфични клиентски нужди и не на последно място – цената на услугата е силно конкурентна. Чрез този вид плащания може да се осигури добра ликвидност за малките фирми“, коментира Ваня Ганева.

През първото тримесечие на настоящата година предстои избор на изпълнител по проекта за незабавните плащания, до края на годината се предвижда старт на пилотен проект, а в първото тримесечие на 2021 се очаква стартът на незабавните и пакетните плащания. До края на второто тримесечие на тази година трябва да бъдат уточнени и актуализирани също правилата за работа на БИСЕРА6 и правилата на Национална картова и платежна схема.

В рамките на проекта ще бъде изградена централна платежна инфраструктура и ще бъдат предоставени допълнителни услуги, сред които 24/7 Stand-In, осигуряваща непрекъсваемост на услугата за участниците, Mobile Look-up услуга, осигуряваща съответствие телефон – IBAN и позволяваща прехвърляне на средства през телефон, POS Instant и Mobile App & SDK, подпомагащи извършване на незабавни плащания в търговски обекти, както и Anti-Fraud & AML услуга към банките.

„Реализирането на проекта ще даде възможност за осъществяване на незабавни плащания през POS терминал чрез QR код, незабавни плащания към електронен магазин, незабавни плащания с фактура, незабавни плащания машина към машина и други“, коментира Христо Костов, главен архитект в БОРИКА АД.

За изпълнението на незабавните плащания в лева в БИСЕРА6 ще бъде дефинирана нова услуга, а плащанията ще се обслужват по стандарта ISO 20022. „За целта ще бъде разширен обхватът на правилата на БИСЕРА6 с дефиниции и нови процедури за обработка на незабавните плащания в лева, както и на обработка на пакетните плащанията в лева на територията на страната“, обясни Гинка Конова, продуктов мениджър „Платежни услуги“ в БОРИКА АД.

Във връзка с мащабния проект за незабавни плащания ще бъде разширена и дейността на Националната Картова Схема с управление и развитие на правила за продукти и услуги за незабавни плащания чрез сметка. „За да обхване и новата дейност, от декември 2019 схемата има ново име – Национална Картова и Платежна схема. Предстоят също промени в правилата на НКПС“, обяви нейният директор Стоилка Арсова.

Схемата стартира също своята програма Blink за незабавни плащания в лева чрез сметка и за мобилни плащания. „Проектът за незабавните плащания стартира в точното за България време“, коментира в заключение Ваня Ганева. „В Европа услугата набира популярност, а у нас има интерес към нея от страна на клиентите, бизнеса и заинтересованите институции. Проектът е не само на БОРИКА, но и на цялата банкова общност и променя платежните услуги у нас в посока към по-голяма бързина и ефективност.“
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: penata555
Категория: Новини
Прочетен: 163536
Постинги: 1359
Коментари: 55
Гласове: 238
Архив
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829